Maestrul şi compozitorul Eugen Doga împlineşte astăzi 85 de ani
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maestrul şi compozitorul Eugen Doga împlineşte astăzi 85 de ani

Compozitorul Eugen Doga, Artist al Poporului, laureat al Premiului Naţional, deţinător al ”Ordinului Republicii”, membru titular al Academiei de Şţiinţe a Moldovei, împlineşte astăzi, 1 martie, 85 de ani.

Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937 în satul Mocra, raionul Râbniţa. A absolvit Colegiul de Muzică ”Ştefan Neaga”, Conservatorul şi Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chişinău.

Este autor al unor valoroase lucrări în genul muzicii de estradă, de film şi de teatru. A compus o simfonie, cantatele ”Primăvara omenirii" şi ”Curcubeul alb”, muzică la spectacole de teatru, la peste 200 de filme, piese instrumentale de cameră, romanţe, cântece pentru copii.

Eugen Doga a fost distins cu Premiul de Stat, titlul onorific Artist al Poporului, cu ”Ordinul Republicii”, ordinul "Steaua României" în grad de comandor, cu ordinul "Serviciul Credincios" (România), cu ordinul "Za zaslughi pered otecestvom" şi cu ordinul ”Alexandr Nevski” (Rusia).

Compozitorul este autorul celebrului vals „Gingaşa şi tandra mea fiară”, desemnat de către UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului trecut.

Similare
RECOMANDĂRI