Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mai multe ateliere de încondeiere a ouălor au fost deschise la Muzeul de Etnografie din Chişinău

Oricine vrea să-şi împodobească masa de Paşte cu ouă încondeiate potrivit tradiţiei populare, este aşteptat la Muzeul de Etnografie din Chişinău. Aici sunt funcţionează mai multe ateliere pentru cei care vor să înveţe tehnica migăloasă de încondeiere a ouălor.

A deprins arta încondeierii ouălor încă de când era copil şi a decis să transmită mai departe acest meşteşug. Vorbim de Iarâna, un meşter popular cu rădăcini ucrainene. Încondeiera ouălor începe mai întâi cu splălarea şi golirea acestora de albuş şi gălbenuş. Asta dacă vreţi să le păstraşi mai mult timp. Iar pentru a aplica pe ouă desene, e nevoie de un instrument special numit chişiţă.

IARÎNA SAVIŢKAIA-BARAGHIN, meşter popular: „Urmează degresarea lui cu oţet ca vopseau să se prindă cât mai bine de ou, apoi vopsirea, aplicarea ornamentelor cu ceară, apoi iarăşi vopsirea cu cele mai deschise culori până la negru.”

IARÎNA SAVIŢKAIA-BARAGHIN, meşter popular: „La sfârşit când veţi termina toate etapele, ca să scoateţi ceară, îl puneţi deasupra la o lumânare. Poate oricine, chiar şi copiii mici, pe fiica mea am învăţat-o d ela 4 ani, doar trebuie să aveţi grijă să ne se frigă.”

„Am învăţat să încondeiez ouă de la 4 ani. Este foarte uşor. Ce reguli trebuie să respectăm? Să nu ne murdărim cu ceară.”

Astăzi, pe post de învăţăcei au fost elevii Colegiului Naţional de Comerţ care au rămas încântaţi de multe lucruri curioase pe care le-au aflat.

„Este foarte interesant, o să încerc şi eu, cred că nu o să-mi iasă din prima, dar e foarte interesant.”

„Nu am încercat niciodată, dar am fost foarte curioasă, azi a fost o ocazie mare. La mama acasă am văzut, doar cu o culoare, culoarea roşie.”

SINCRON SNEJANA CRUDU, muzeograf: „Ornamentele sunt diverse, motivele fiind zoomorfe, antropomorfe, geometrice şi florale. Culorile, la fel, sunt de la cele mai deschise la cele mai închise.”

A devenit deja o tradiţie ca în fiecare an, înainte de Pasti, la Muzeul de Etnografie să se organizeze ateliere de încondeiat ouă, unde pot veni toţi doritorii.

SILVIA CHIRILĂ, muzeograf: „Acum, noi, cei din Basarabia, încercăm, pentru că am avu nenorocul să trecem prin perioada sovietică care a lovit direct în cultură, încercăm să reînviem tradiţia.”

În tradiţia creştină, oul roşu a devenit simbol al creaţiei şi învierii lui isus Hristos. Culoarea roşie simbolizează sacrificiul lui Iisus Hristos şi miracolul Învierii Sale. Potrivit tradiţiei populare româneşti, oul roşu de Paşti ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de îndepărtare a răului, fiind purtător de sănătate, frumuseţe, vigoare şi spor.
Similare
RECOMANDĂRI