Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Malanka Fest, festivalul tradiţiilor româneşti la Cernăuţi

Festivalul Malanka Fest continuă să adune laoltală zeci de colective artistice româneşti. Străzile oraşul Cernăuţi s-au umplut de culoare, veselie şi muzică, iar fiecare ansablu a prezentat programe cu obiceiuri ale sărbătorilor de iarnă, moştenite din strămoşi. Evenimentul se transformă în fiecare an într-un adevărat carnaval unde vin oameni din ţări precum România Polonia sau Italia.

Festivalul Malanka Fest a devenit o carte de vizită a orşalui Cernauţi în mijloc de ianuarie. Anul trecut evenimentul nu a fost organizat din cauza pandemiei, iar în acest an s-au adunat 30 de colective folclorice şi sute vizitatori. Dansul căluţului şi caprei au fost doar câteva dintre obiceiurile prezentate.

„Participăm din an in an la Cernauţi, sunte, foarte mândre că se păstrează obiceiul şi am vrea să se păstreze la copii şi  nepoţi. Suntem din saltul Horbova, sat cu tradiţii cu obicei şi sunt în costume frumoase cusute de mamele noastre de mătuşe. Avem aici cu obiceiruile naostre de iarnă anume căluţul Ne străduim să păstrăm obiceiurile noastre de iarnă”.

Vedeta carnavalului a fost tigrul.

„Avem compania de tigri, care demonsterază simbolul anului care a venit, vă urăm un an bun”.

Seara, organizatorii festivalului au premiat participanţii pentru ingeniozitate şi frumuseţea prin care au ilustrat tradiţiile strămoşeşti. Locul întâi i-a revenit malancii de la Buzoviţa, raionul Chelmenţi.
Similare
RECOMANDĂRI