Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministerul Culturii a premiat aseară cei mai buni oameni de artă din Republica Moldova

Ministerul Culturii a premiat aseară cei mai buni oameni de artă din Republica Moldova. Distincţiile au fost acordate la mai multe categorii cum ar fi teatru, arte plastice, literatură sau muzică.

Premiul de excelenţă pentru întreaga lui activitate i-a fost înmânat distinsului compozitor Eugen Doga, ale cărui opere sunt cunoscute în întreaga lume. Vădit slăbit şi încă în proces de recuperare după ce a fost bolnav de Covid, Eugen Doga spune că se bucură mult de premiu şi că nu-şi exprimă acest sentiment doar din complezenţă.

EUGEN DOGA, compozitor: Mulţi zic – da' ce lui Doga îi trebuie. Să ştiţi că îmi trebuie chiar, pentru că eu nu am alt venit decât cel din muzică, altceva nu am. Şi un venit foarte important, cel al spectatorului.  Când ies în scenă şi văd că lumea aplaudă, să ştiţi că este un mare, marfe lucru”

Premiul Valeriu Cupcea în domeniul artei teatrale a fost acordat regizorului teatrului Luceafărul, Veceslav Sambriş şi actorului teatrului Mihai Eminescu, Dan Melnic.

DAN MELNIC, actor, Teatrul Naţional Mihai Eminescu: „Acest premiu putea să-l ia foarte multă lume bună de la noi şi-i încurajez pe totţi actorii să continue să muncească chiar dacă nu sunt văzuţi şi nepremiaţi”.

Premiul Gheorghe Cincilei în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media i-a revenit Mariei Mocanu, interpretă, dar şi realizatoare a emisiunii Dor de Izvor, de la Radio Chişinău, instituţie care a şi înaintat-o la concurs.

MARIA MOCANU, interpretă, realizatoare de emisiuni radio: „Dacă punem umăr la umăr e posibil să facem o ţară frumoasă de cultură, ca să ne integrăm apoi în cultura românească, apoi în cultura europeană şi apoi, de ce nu, în cultura mondială”.

După o muncă asiduă de peste 4 decenii, Maria Ciocanu, cercetătoare la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, s-a bucurat de premiul Ştefan Ciobanu în domeniul conservării patrimoniului cultural şi al muziografiei.

MARIA CIOCANU, muzeograf, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală: „Mi-a plăcut foarte mult muzeul, munca la muzeu, pentru că acolo se conţin lucruri foarte interesante, care trezesc foarte multe curiozităţi”.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: „Împreună vom face tot posibilul pentru nu doar a susţine arta, cultura, ci pentru a-i da un dinamism şi a o promova”.

Evenimentul de premiere n-a trecut fără a fi amintite ororile războiului ruso-ucrainean care a distrus viaţa a milioane de oameni în doar o lună de zile.

CLAUDIA PARTOLE, scriitoare, premiantă: „Cuvântul poate fi unealtă, poate fi armă de înţelegere şi noi am ajuns acum să ne dorim foarte mult pacea”.

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „În aceste vremuri grele pentru ţara noastră în care auzim zgomotele luptelor distrug ţara vecină o să vă rog să ţineţi sus acest scut, să faceţi în continuare artă, pentru că asta e ceea ce va rămâne”.

Premiile Ministerului Culturii se acordă de nouă ani la rând şi au drept scop recunoaşterea meritelor oamenilor din domeniul culturii din Republica Moldova.
 
Similare
RECOMANDĂRI