Monumentul Reginei Maria va fi edificat la Liceul „Gheorghe Asachi” din Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Monumentul Reginei Maria va fi edificat la Liceul „Gheorghe Asachi” din Chişinău

Monumentul Reginei Maria va fi edificat pe terenul din adiacenţa Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi”, pe strada Bucureşti nr. 64. O hotărâre în acest sens a fost aprobată miercuri de către Guvern. Potrivit iniţiativei, autorul monumentului va fi selectat prin concurs, transmite IPN.

Monumentul se propune a fi edificat în scopul perpetuării memoriei Reginei Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg şi Cotha, Regina României – personalitate de excepţie a istoriei naţionale.

„Regina Maria, de origine engleză, o femeie inteligentă şi plina de vitalitate, a ajuns să cunoască profund poporul român, cultura, obiceiurile şi, mai ales, aspiraţiile româneşti, care au devenit valori ale sale. A fost o adevărată luptătoare, fondatoare a Comitetului Automobilelor Sanitare „Regina Maria” în Franţa, organizatoare a numeroase spitale de campanie din Primul Război Mondial, apărătoare a intereselor României la Conferinţa de Pace de la Paris, membru-corespondent al Academiei de Belle - Arte din Franţa”, se menţionează în proiect.

În perioada interbelică, una dintre cele mai vechi instituţii din Basarabia, Liceul nr. 1 de fete al zemstvei, actualmente Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chişinău, a purtat numele „Regina Maria”. Din acest considerent, monumentul urmează să fie amplasat în adiacentul Liceului „Gheorghe Asachi”.

Întrucât monumentul va fi amplasat în Nucleul istoric al Chişinăului, conform prevederilor Legii monumentelor de for public, autorul monumentului va fi selectat prin concurs.

Similare
RECOMANDĂRI