Un centru de cultură în memoriam Grigore Vieru va fi creat la Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un centru de cultură în memoriam Grigore Vieru va fi creat la Chişinău

La Chişinău va fi creat un centru de cultură in memoriam Grigore Vieru, cu sprijinul partenerilor din România. Recent a fost prezentată schiţa de proiect, fiind consultaţi şi membrii familiei poetului, a anunţat primarul mun. Chişinău, Ion Ceban, la şedinţa operativă a serviciilor municipale. Astăzi, 14 februarie, Grigore Vieru ar fi împlinit 87 de ani, transmite IPN.

Edilul a precizat că noul centru cultural va valorifica opera poetului Grigore Vieru. În instituţie urmează a fi organizate expoziţii, la care vor fi prezentate manuscrise ale maestrului, traduceri ale operei poetului în mai multe limbi, volume de critică literară. Vor avea loc lecţii şi serate tematice.

Clădirea muzeului Grigore Vieru este amplasată la intersecţia străzilor Mihai Eminescu şi  Alexei Mateevici şi este un monument de arhitectură de însemnătate locală, fiind introdus în 1995 în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta, în fostul judeţ Hotin, situat atunci în România, astăzi aflat pe teritoriul Republicii Moldova, raionul Briceni. A scris numeroase versuri pentru copii, fapt pentru care a primit cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de onoare Andersen. Poetului i-a fost acordat titlul onorific de Scriitor al Poporului şi a fost decorat cu Ordinul Republicii. Este poet al redeşteptării naţionale. Numele lui Grigore Vieru îl poartă un bulevard din Chişinău şi mai multe instituţii de învăţământ din R. Moldova. Grigore Vieru s-a stins din viaţă pe 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier produs la 16 ianuarie, cu o lună până să facă 74 de ani.
Similare
RECOMANDĂRI