Un interpret din România donează bustul poetului Grigore Vieru unei instituţii culturale din Republica Moldova
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Un interpret din România donează bustul poetului Grigore Vieru unei instituţii culturale din Republica Moldova

Paul Surugiu-Fuego, renumitul interpret din România, donează bustul marelui poet Grigore Vieru, realizat de sculptorul Petrică Buhnici, Centrului Academic Internaţional Eminescu din Chişinău.

Anunţul a fost făcut de Paul Surugiu, pe o reţea de socializare, unde a adus un omagiu poetului Grigore Vieru, care astăzi ar fi împlinit 87 de ani, relatează InfoPrut.ro.

„Azi, pe 14 februarie ar fi fost ziua poetului Grigore Vieru şi cu siguranţă cel mai de preţ cadou ar fi fost să fie înconjurat de oamenii pe care-i iubea până la ultima celulă din corpul său. Modestia sa nu-şi poate găsi cuvintele potrivite! Mi-a fost părinte întru vers, mi-a deschis porţi ale iubirii de poezie! Am mers prin toată Basarabia împreună şi-am colindat fiecare cătun, acolo unde el aşeza idei ale dragostei de neam, punea câte o bucată zdravănă din sufletul său, iar eu încercam să înnobilez totul cu glasul meu!  Azi, pe 14 februarie 2022, când ar fi împlinit 87 de ani, voi dona, de la ora 15.00, Centrului Academic Internaţional Eminescu, locaş de cultură în Republica Moldova, bustul poetului, realizat de sculptorul Petrică Buhnici, ca semn al dragostei mele!”, a subliniat interpretul.

Totodată, Fuego a dat asigurări că „nu voi înceta niciodată să vorbesc despre el, să-i promovez opera, să fiu un copil destoinic şi să-i cânt versurile”.

„Mi-aş dori cu toată fiinţa mea ca poezia lui să ajungă în fiecare suflet şi să-şi facă loc acolo, mult şi bine, pentru a pătrunde dincolo de seninul ochilor fiecăruia. Mi-aş dori ca oamenii să-i citească vasta creaţie şi să înţeleagă că în tot spaţiul românesc, de ambele maluri ale Prutului, a existat un poet simplu, firav, cu trăiri măreţe, care a descris şi a iubit până la ultima suflare, patria sa, limba română! Nu-i România de azi aşa cum o vedea el, mare şi unită, fără graniţe şi sârmă ghimpată, dar sigur poezia lui ne uneşte dincolo de vremi! Iubiţi-l pe Grigore Vieru!”, a îndemnat Paul Surugiu-Fuego.

Astăzi, cu ocazia împlinirii a 87 de ani de la naşterea lui Grigore Vieru, la Chişinău se desfăşură o serie de evenimente culturale, inclusiv depuneri de flori şi recitaluri de poezie la bustul poetului de pe „Aleea Clasicilor” din Parcul „Ştefan cel Mare”, activităţi cultural-artistice, expoziţii, medalioane literare etc. Poetul Grigore Vieru este omagiat şi la Iaşi.

 
Similare
RECOMANDĂRI