Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Un nou volum al romanului de succes „Ard Pădurile", de Paula Erizanu

Romanul Paulei Erizanu "Ard Pădurile" va avea continuare. Al doilea volum va fi publicat şi în limba engleză urmând să apară în vanzare şi în Marea Britanie, spune cea mai bună tânără scriitoare a anului 2021, titlu care i-a fost conferit la Gala Tinerilor Scriitori români care s-a desfăţurat recent la Bucureşti.

Paula Erizanu are 29 de ani şi e născută în Chişinău. E fiica jurnalistei Angela Braşoveau şi editorului Gheorghe Erizanu. A început să lucreze la romanul ei "Ard pădurile" în 2018. A hotărât să-l scrie cu un an mai devreme, în ziua în care se împlineau 100 de ani de la lovitura de stat din Rusia de la 1917. În cartea sa, descrie istoria de viaţă a două reprezentante de seamă ale mişcării revoluţionare comuniste, Aleksandra Kollontai şi Inessa Armand. Ambele au fost membre în guvernul Lenin, şi au luptat pentru legalizarea avortului şi dezincriminarea homosexualităţii.

PAULA ERIZANU scriitoare: „Mi-a păruit aşa ideea care a fost rolul femeilor în revoluţia rusă. Iniţial a fost vorba de un eseu  pe care l-am scris pentru revista de limbă engleza Aeon, despre politicile lor. Nu multă lume ştie că URSS a fost prima ţară din lume care a legalizat avortul, cu jumătate de secol înainte de Vestul Europei”.

Paula spune că a rămas impresionată de ardoarea cu care cele două femei şi-au urmat cauza chiar dacă au fost nevoite să-şi lase familiile cu copii.

PAULA ERIZANU scriitoare: „De feminism, dar şi despre dreptate socială şi problema sărăciei. Şi la fel ca şi mulţi dintre noi, am început cu istorii tulburătoate despre foame, deportări ororile Uniunii Sovietice. Ele mi s-au părut mai degrabe feministe din anii 70 din Vest decât rusoaice din 20”.

Romanul a fost extrem de apreciat în România, iar de Ziua Culturii, marcată pe 15 ianuarie, Paula a fost desemnată cea mai bună tânără scriitoare a anului 2021 în România.

PAULA ERIZANU scriitoare: „M-am bucurat foarte mult, nu m-am aşteptat la premiu. Pentru că orice scriitor se bucură atunci cand îi sunt apreciate cărţile şi să ajungă la cât mai mulţi cititori. A fost bine receptată în România a fost şi o lansare la Bucureşti şi o lansare online la care au participat o sriitoare din Bucureşti”.

Lucrarea "Ard pădurile" va avea o continuare. Paula se gândeşte să scrie un al doilea volum şi vrea să publice cartea şi în limba engleză.  Între timp, se află la Londra, unde lucrează redactor pentru o revistă britanică.

PAULA ERIZANU scriitoare: „Atunci când am plecat la studii a fost şi un scop să pot trăi în două ţări şi să fiu între aceste două medii. Aici ţin mult la familia mea, la prieteni, comunitate, iar în Londra am parte de oportunităţi, dar am şi o comunitate de prieteni pe care am dezvoltat-o de-a lungul timpului”.

Paula Erizanu a scris pentru publicaţii celebre precum e ziarul britanic  "The Guradian".  A studiat istoria şi literatura la New College of the Humanities din Londra, apoi jurnalismul la City University London.
Similare
RECOMANDĂRI