Analiză CNN: Cât de mult va costa războiul din Ucraina? „Efecte se vor simţi cel mai mult în ţările aflate în curs de dezvoltare”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Analiză CNN: Cât de mult va costa războiul din Ucraina? „Efecte se vor simţi cel mai mult în ţările aflate în curs de dezvoltare”

Epicentrul vicios al războiului din Ucraina se află acum în oraşele bombardate din est şi sud. Dar rezonanţa conflictului se extinde într-un mod care va lăsa neatinşi puţini oameni de pe Pământ, de la oraşele mici din America până la zone întinse din Africa afectată de sărăcie, potrivit unei analize CNN.

Multe războaie, de la Primul Război Mondial până la conflictul din Irak, la început au părut să se termine repede cu un scurt şoc violent. Dar aceste predicţii au fost adesea contrazise, conflictele degenerând în războaie prelungite cu efecte de domino care au  provocat efecte politice, economice şi umanitare importante mult dincolo de graniţele luptelor.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei urmează acest model. După ce a început în urmă cu două luni cu previziunile unui blitzkrieg care va duce la ocuparea Kievului, previziunile arată acum că războiul va dura săptămâni şi luni, dacă nu mai mult.

Consecinţele unui război care durează atât de mult sunt grave. Având în vedere atacul brutal al armatei preşedintelui rus Vladimir Putin asupra civililor, prelungirea războiului va însemna mult mai mulţi morţi ucraineni şi aproape inevitabil mai multe atrocităţi şi crime de război. Va exista un pericol mereu prezent ca războiul să se răspândească şi să provoace o conflagraţie mai largă, atât din punct de vedere militar, cât şi să degenereze într-o confruntare tot mai mare asupra exporturilor de energie ale Rusiei, de care Europa are mare nevoie. 

De fiecare dată când două puteri nucleare la fel de mari precum Rusia şi SUA sunt angajate chiar şi într-un conflict indirect, aşa cum este cazul acum, dat fiind sprijinul masiv de arme şi bani al Washingtonului pentru Ucraina, rămâne o posibilitate de izbucnire a unei confruntări directe.

Iar un război mai lung înseamnă mai multă incertitudine pentru liderii occidentali.

Insecuritatea alimentară globală este probabil să se înrăutăţească din cauza unei recolte ucrainene afectate masiv de război, generând astfel un potenţial de destabilizare preţului la alimente, care va produce tulburările în întreaga lume.

Războiul pornit de Putin în Ucraina va costa, de asemenea, oamenii din SUA care se luptă deja cu inflaţia, cu creşterea preţului la alimente şi costurile ridicate ale combustibilului, ceea ce ar putea reprezenta probleme politice uriaşe pentru preşedintele Joe Biden într-un an electoral cu mize pentru viitoarea majoritate din Congresul american. 

De ce războiul va dura

Există un motiv principal pentru care războiul din Ucraina se va prelungi.Tabloul strategic din Ucraina, cu ţara departe de înfrângere şi cu invadatorul încă neînvins, înseamnă că niciuna dintre părţi nu are un stimulent înflăcărat să urmărească calea diplomatică urgentă pentru a pune capăt războiului.

Ucraina nu are încredere în Putin, în urma invaziei sale neprovocate, care era menită să-i zdrobească independenţa şi identitatea naţională. Eroismul armatei ucrainene, suplimentat de rezistenţa civilă, precum şi fluxul accelerat al armelor ofensive occidentale venite în sprijinul autorităţilor de la Kiev încurajează speranţa că ar putea Ucraina să iasă victorioasă din acest război.

Între timp, Putin nu şi-a atins încă niciunul dintre obiectivele sale, iar cel mai clar argument este retragerea umilitoare de la periferia Kievului. În ciuda pierderilor imense de trupe şi echipamente de luptă, generalii săi şi-au propus noi obiective de război pentru ca trupele lor. Printre acestea se numără confiscarea întregii coaste de sud a Ucrainei, pentru a întrerupe accesul ucrainenilor la Marea Neagră.

Statele Unite au recunoscut aceste evoluţii printr-o schimbare de strategie prezentată săptămâna aceasta, care este menită să conducă la slăbi Rusia atât de mult încât să nu mai poată ameninţa Europa.

Dar Ucraina se teme de o lărgire a câmpului de luptă. Oficialii au avertizat miercuri cu privire la un posibil nou front în sud-vest, de-a lungul graniţei cu Republica Moldova, care implică enclava pro-rusă din Transnistria.

Şi ameninţarea unui război energetic total care ar putea declanşa o recesiune şi dificultăţi grave în Europa, care să ducă la efecte secundare în SUA, a devenit mai probabilă miercuri, când Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaze către Polonia şi Bulgaria, două state membre NATO, care au fost înainte de ‘89 sub influenţa Uniunii Sovietice.

Toată lumea suferă din cauza unui război mai lung

Rezultatul principal al unui război mai lung, unul care a prezentat deja unele dintre cele mai grave atrocităţi din Europa de la epoca nazistă încoace, va însemna în mod tragic că mult mai mulţi ucraineni vor fi ucişi sau forţaţi să plece din casele lor. Dar privarea şi ameninţarea la adresa vieţii nu vor fi limitate în graniţele ţării.

Semnele că războiul va continua luni de zile vor agrava valurile de şocuri economice din ce în ce mai grave. Banca Mondială, de exemplu, a avertizat miercuri că conflictul a provocat deja cea mai gravă creştere a preţurilor mărfurilor din ultimii 50 de ani. În SUA, asta înseamnă facturi de alimente mai scumpe pentru americani şi probleme politice pentru administraţia de la Casa Albă. 

Dar este mai mari efecte ale războiului pornit de Rusia în lumea se vor simţi în ţările aflate în curs de dezvoltare. Creşterea preţurilor cerealelor în ţările afectate de sărăcie şi alimentaţia deja precară reprezintă o problemă de viaţă şi de moarte pentru sute de milioane de oameni.

Semnele rapide ale amprentei tot mai mari a războiului ucrainean au devenit tot mai evidente miercuri şi au produs mult zgomot şi temeri privind riscul unei conflagraţii nucleare , după ce Vladimir Putin a avertizat cu un „răspuns fulgerător şi rapid”, dacă „cineva din exterior va dori să intervină în Ucraina”. Liderul de la Kremlin a spus că va folosi „toate instrumentele” în cazul în care va exista vreo intervenţie din partea cuiva care să reprezinte o „ameninţare strategică” pentru Rusia în războiul din Ucraina.

Retorica înspăimântătoare a lui Putin poate fi un semn că Rusia simte presiune, deoarece obiectivele sale pentru invazie nu au fost îndeplinite şi sunt sub aşteptări. Dar cuvintele retorica liderului rus reprezintă o îngrijorare a pericolului constant al unei escaladări a conflictului, mai ales că SUA testează liniile roşii ale Rusiei prin livrările de armament în Ucraina.

La Washington şi Moscova există acum o recunoaştere comună că acest război este mult mai mult decât unul purtat în graniţele Ucrainei şi poate reprezenta deschiderea către o luptă geopolitică prelungită şi mai largă.

„Dacă Rusia scapă fără costuri, atunci aşa va merge aşa-numita ordine internaţională, iar dacă se va întâmpla asta, atunci intrăm într-o eră de instabilitate serios crescută”, a declarat pentru CNN preşedintele şefilor de stat major din SUA, generalul Mark Milley. 

De asemenea, conducerea Rusiei apreciază dimensiunile mai largi ale acestui conflict, care a distrus certitudinile lumii post-Război Rece şi a transformat ţara lor într-un paria internaţional.

„Acum suntem în război cu întreaga lume”, a spus generalul rus Rustam Minnekaev într-o declaraţie come citată de Financial Times.

Ce va însemna un război mai lung pentru americani

Presupunând că preşedintelui Biden îi reuşeşte scopul principal de a preveni un conflict direct dezastruos între cele două superputeri cu cele mai puternice armate nucleare, impactul în SUA al unui război mai lung în Ucraina va fi în principal economic şi politic.

Va afecta profund vieţile americanilor şi propriile perspective politice ale lui Biden, nu doar într-un an electoral care poate să aducă pierderi grele pentru democraţi, ci şi în perioada premergătoare posibilei sale curse electorale pentru realegere, în 2024.

Avertismentul Băncii Mondiale cu privire la preţurile mărfurilor trebuie să fi alarmat Casa Albă şi a subliniat faptul că Ucraina era cel mai rău loc pentru izbucnirea unui război într-o perioadă de preţuri deja ridicate la alimente şi energie. Asta pentru că Rusia, care se confruntă acum cu sancţiuni zdrobitoare impuse de Occident, este un exportator major de gaze naturale, petrol şi cărbune. Ucraina, denumită şi „coşul Europei”, este o sursă cheie de grâu şi porumb. Probabila întrerupere a recoltei sale din acest an ar putea fi un dezastru.

Având în vedere că inflaţia este deja la cele mai înalte niveluri din anii 1980, Biden este acuzat de oponenţii politici că a gestionat incorect economia americană, în ciuda unei redresări generale puternice post-pandemice şi a cifrelor istorice ale creării de locuri de muncă.

Biden încearcă acum o strategie prin care dă vina pe război pentru inflaţia ridicată, numind-o „creşterea preţurilor lui Putin”, chiar dacă preţurile mari au precedat invazia. Este puţin probabil ca o astfel de nuanţă să supravieţuiască realităţii brutale a campaniei electorale, în care republicanii adoptă deja un mesaj simplu despre creşterea facturilor la alimente. Acest mesaj însă le-ar putea da ocazia democraţilor să lege partidul republican de extremismul fostului preşedinte Donald Trump.

Războiul l-ar putea răni şi pe Biden dincolo de impactul său economic. Preşedintele a unit alianţa occidentală în spatele unui efort de pedepsire şi izolare a lui Putin şi a restabilit o reputaţie bună pentru Casa albă, după retragerea din Afganistan de anul trecut. 

Însă sondajele recente au sugerat că războiul este departe de a fi un câştigător politic pentru preşedintele american, chiar dacă el şi-a ţinut cuvântul de a ţine soldaţii americani departe de luptă. Când l-a învins pe Trump în 2020, niciun alegător nu s-a gândit că a votat pentru un război prin proxy în Europa cu Rusia, cu atât mai puţin o reluare a Războiului Rece şi o retorică nucleară care printre tot mai mult contur şi care ar putea dura cel puţin atâta timp cât Putin este în funcţie.

Întorsătura şocantă a evenimentelor din Europa reprezintă o reamintire a faptului că cele mai bune planuri ale preşedinţilor sunt întotdeauna răsturnate.

Similare
RECOMANDĂRI