Cum îi sfidează pe ruşi ucrainenii din Herson. Primul gest pe care îl fac când primesc ruble
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cum îi sfidează pe ruşi ucrainenii din Herson. Primul gest pe care îl fac când primesc ruble

Rubla rusă va fi folosită în Herson începând de duminică, potrivit forţelor susţinute de Rusia care au preluat controlul oraşului din sudul Ucrainei. În ciuda faptului că au fost ocupaţi timp de 60 de zile, mulţi localnici încearcă să găsească modalităţi pentru a sfida forţele ruse - cum ar fi să schimbe rublele pe care le primesc înapoi în moneda Ucrainei, grivna, scrie BBC.

Ihor Kolykhaiev, primarul ucrainean al oraşului Herson, care a fost înlăturat de ruşi, spune că rubla nu va putea fi folosită deoarece singurul sistem bancar funcţional din regiune este ucrainean, nu rus, scrie Digi24.

Între timp, ruşii încearcă să se impună în oraş: au apărut semnele Z - un simbol rus pro-război -, steagurile Rusiei la clădirile guvernamentale, televiziunea ucraineană a fost în mare parte întreruptă, fiind difuzate ştiri din Rusia, în timp ce soldaţi în vehicule blindate patrulează prin oraş.

Acum, schimbarea monedei regiunii este încă o încercare de a şterge identitatea ucraineană din oraş.

"Cred că majoritatea oamenilor vor pleca de aici dacă va fi introdusă rubla. În momentul de faţă mai funcţionează schimburi valutare în oraş. Dacă sunt plătită în ruble, cred că mă voi duce să leschimb cu grivna, cred că o vor face şi alţii. Este doar un mic act de protest", a declarat Olga, localnică din Herson.

Olga nu este singura care face aşa. Media ucraineană a transmis că oamenii care au primit pensiile în ruble le-au schimbat înapoi în moneda ucraieană.

În ultimele luni, aproximativ 40% din populaţie a părăsit oraşul. Cei rămaşi au povestit cât de greu este să găsească de mâncare, în condiţiile în care rafturile supermarketurilor stau goale. Ei spun că magazinele, restaurantele şi afacerile s-au închis, iar anumite sectoare ale economiei s-au oprit.

La începutul acestei săptămâni, forţele ruse au numit o nouă administraţie la Herson, deoarece primarul Kolykhaiev "nu coopera" cu forţele ocupate. Edilul înlăturat de ruşi a declarat că nu a încetat să lucreze şi şi-a exprimat îndoiala că Rusia poate introduce cu succes rubla.

"Când poate fi apărea? Când trezoreria şi sistemul bancar al Ucrainei vor înceta să funcţioneze? Orice se poate întâmpla sub ocupaţie, nu pot intra în mintea ruşilor să aflu la ce se gândesc. Dacă încearcă să introducă iar rubla în zonă, ne-am întoarce în timp în 1992, când Ucraina şi-a câştigat independenţa", a spus el.

Autorităţile ucrainene au sugerat că Rusia ar putea încerca să organizeze un referendum în regiune la 1 mai, la care să întrebe alegătorii dacă doresc independenţa faţă de Ucraina. Încercarea este văzută ca o modalitate de a legitima intervenţia Rusiei şi a sugera că rezidenţii nu mai doresc să facă parte din Ucraina. Rusia a negat că ar urma să facă asta în Herson, iar deocamdată locuitorii oraşului spun că nu au văzut niciun semn că se va întâmpla asta.

Unii ucraineni sunt îngrijoraţi că Rusia pur şi simplu va falsifica rezultatul şi va folosi datele din actele lor de identitate - la care se tem că ruşii ar putea avea acces în clădirile administrative pe care le ocupă acum.

Similare
RECOMANDĂRI