De ce a devenit Dubaiul refugiul preferat al miliardarilor ruşi
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

De ce a devenit Dubaiul refugiul preferat al miliardarilor ruşi

Dubai a devenit un refugiu pentru ruşii bogaţi, care fug de impactul sancţiunilor occidentale instituite ca urmare a războiului din Ucraina. Un număr mare de miliardarii şi antreprenorii ruşi au sosit în Emiratele Arabe Unite de la începutul conflictului.

Achiziţiile de proprietăţi din Dubai de către ruşi au crescut cu 67% în primele trei luni ale anului 2022, potrivit unui raport citat de BBC, notează digi24.ro

Emiratele Arabe Unite nu au impus sancţiuni Rusiei şi nici nu au criticat invazia din Ucraina. De asemenea, oferă vize ruşilor nesancţionaţi, în timp ce multe ţări occidentale le-au restricţionat.

Se estimează că sute de mii de oameni au părăsit Rusia în ultimele două luni, însă nu există cifre oficiale exacte în această direcţie. Un economist rus susţine, însă, că 200.000 de ruşi au plecat din ţară numai în primele 10 zile ale războiului.

Virtuzone, consultant în administrarea afacerilor, care ajută companiile să îşi înfiinţeze operaţiuni în Dubai, a înregistrat o creştere uriaşă a clienţilor ruşi. „Primim de cinci ori mai multe solicitări de la ruşi de la începutul războiului”, a declarat directorul executiv al Virtuzone, George Hojeige.

„Sunt îngrijoraţi de criza economică care se prefigurează. Se mută aici pentru a-şi asigura averea”, a mai spus el.

Ca urmare a afluxului de cetăţeni ruşi, a crescut cererea de vile şi apartamente de lux în tot oraşul, iar agenţii imobiliari spun că preţurile proprietăţilor a crescut.

Agenţia imobiliară Betterhomes din Dubai spune că proprietăţile cumpărate de către ruşi au crescut cu două treimi în primele trei luni ale anului 2022. O altă agenţie imobiliară, Modern Living, a precizat pentru BBC că a angajat mulţi agenţi vorbitori de limbă rusă pentru a răspunde cererii în creştere. Directorul executiv Thiago Caldas spune că se primesc numeroase apeluri de la cetăţeni ruşi care doresc să se mute imediat în Dubai. „Ruşii care vin aici nu cumpără doar pentru investiţii, ci privesc Dubaiul ca pe o a doua casă”, a spus el.

Exodul „creierelor”

Multe companii multinaţionale şi start-up-uri ruseşti îşi mută, de asemenea, angajaţii în Emiratele Arabe Unite.

Fuad Fatullev este co-fondatorul WeWay - o companie de tehnologie blockchain care avea birouri în Rusia şi Ucraina. După izbucnirea războiului, el şi partenerii săi au mutat sute de angajaţi în Dubai. „Războiul a avut un impact masiv asupra operaţiunilor noastre. Nu am putut continua şi a trebuit să mutăm sute de oameni în afara Ucrainei şi Rusiei”, a spus Fuad, care este cetăţean rus.

El a mai spus că a ales să-şi mute angajaţii în Emiratele Arabe Unite, pentru că oferă un mediu economic şi politic sigur pentru o afacere.

Fuad Fatullev a mai zis că întreprinderile ruseşti se mută pentru că le este incredibil de dificil să opereze din cauza sancţiunilor. Provocarea a fost şi mai acută pentru companiile care au de-a face cu clienţi şi mărci internaţionale, întrucât majoritatea firmelor occidentale au rupt legăturile cu întreprinderile din Rusia, a mai precizat el.

Firme globale precum Goldman Sachs, JP Morgan şi Google, care şi-au închis birourile în Rusia, îşi mută unii dintre angajaţi în Dubai.

Similare
RECOMANDĂRI