Dmitro Kuleba cere UE un embargo petrolier contra Rusiei şi mai multă implicare a Germaniei de partea Ucrainei
Sursa foto:Anadolu Agency Vizualizari:

Dmitro Kuleba cere UE un embargo petrolier contra Rusiei şi mai multă implicare a Germaniei de partea Ucrainei

Răspunsul Germaniei faţă de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei a fost ezitant în comparaţie cu cel al altor state europene, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba pentru publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Zeitung, citată duminică de agenţia DPA, potrivit Agerpres.

Berlinul trebuie ''să-şi asume un rol de prim plan în Europa, mai ales în chestiuni de politică estică'', a indicat ministrul ucrainean de externe, precizând că acest lucru trebuie să fie valabil atât în ce priveşte livrările de arme către Ucraina, cât şi în privinţa sancţiunilor contra Rusiei sau acordării statutului de ţară candidată la UE pentru Ucraina.

Pe ansamblu, spune Kuleba, Ucraina speră că guvernul german va lua ''decizii curajoase, vizionare''.

Conform ministrului ucrainean, dacă preşedintele rus Vladimir Putin câştigă războiul ''Europa nu se va bucura de stabilitate şi securitate decenii de acum înainte''. În schimb, mai susţine Kuleba, dacă Ucraina iese victorioasă din acest război, aceasta va consolida Europa pentru viitor.

Comentând referirile ameninţătoare ale Rusiei asupra armelor nucleare, ministrul ucrainean a spus: ''Aici este unde Rusia, unde regimul unui nebun aflat la cârmă, trebuie oprită. Pentru Putin armele nucleare sunt cele mai eficiente înainte de a fi folosite. Ameninţarea este mai eficientă decât folosirea armelor''.

Ministrul Kuleba a postat duminică pe Twitter un mesaj în care afirmă că a avut o discuţie telefonică cu şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, căruia i-a spus că următorul pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei ''trebuie să includă un embargo asupra petrolului'', relatează CNN.

În aceeaşi discuţie, mai notează ministrul ucrainean, acesta a ''subliniat că nu poate exista nicio alternativă la acordarea statutului de candidată la UE pentru Ucraina''.
Similare
RECOMANDĂRI