Erdogan îi transmite lui Putin că este dispus să medieze pacea între Ucraina şi Rusia
Sursa foto:AzerNews Vizualizari:

Erdogan îi transmite lui Putin că este dispus să medieze pacea între Ucraina şi Rusia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis joi omologului său rus Vladimir Putin că este dispus să ia iniţiativa" pentru a pune capăt războiului în Ucraina, în a doua zi după un schimb de deţinuţi între Washington şi Moscova pe teritoriul turc, informează AFP, citat de Agerpres.

În cursul unei convorbiri telefonice, şeful statului turc s-a declarat "pregătit să ia iniţiativa pentru a pune capăt războiului între Rusia şi Ucraina şi să servească drept mediator pe calea păcii", a precizat preşedinţia turcă într-un comunicat.

Preşedintele Erdogan "şi-a exprimat voinţa de stabili o pace durabilă în regiune cât mai curând posibil accentuând în acest sens elanul luat în timpul negocierilor de la Istanbul", potrivit documentului.

Preşedinţia turcă a adăugat că Putin i-a "mulţumit" lui Erdogan pentru schimbul de prizonieri între Washington şi Moscova anunţat miercuri şi care "a avut loc în Turcia sub coordonarea şi supervizarea" serviciilor de informaţii turce (MIT).

Fostul puşcaş marin Trevor Reed, condamnat la nouă ani închisoare în Rusia pentru violenţe, fusese schimbat pentru Konstantin Iaroşenko, pilot rus încarcerat în SUA din 2010.

Membră a NATO şi aliată a Ucrainei, Turcia se străduieşte de la începutul războiului în Ucraina să faciliteze o mediere între Moscova şi Kiev şi a refuzat până în prezent să se alăture sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, având grijă să păstreze o linie de comunicare deschisă cu Kremlinul.

Turcia a găzduit astfel de două ori negocieri directe între cele două părţi, pe 10 martie la nivel ministerial la Antalya (sud) şi pe 29 martie, la Istanbul.

Şeful statului turc a afirmat în mai multe rânduri că vrea să găzduiască la Istanbul o întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Vlolodimir Zelenski.
Similare
RECOMANDĂRI