Jens Stoltenberg: Finlanda şi Suedia vor fi primite „cu braţele deschise” în NATO dacă vor solicita să adere la Alianţă
Vizualizari:

Jens Stoltenberg: Finlanda şi Suedia vor fi primite „cu braţele deschise” în NATO dacă vor solicita să adere la Alianţă

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a susţinut joi dimineaţă o conferinţă de presă la Bruxelles alături de Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului European, în care a transmis că Finlandei şi Suediei le revine sarcina de a decide dacă doresc sau nu să depună cerere pentru aderarea la NATO, potrivit The Guardian.

„Dacă vor decide să aplice, Finlanda şi Suedia vor fi primite cu braţele deschise în NATO. Finlanda şi Suedia sunt partenerii noştri cei mai apropiaţi”, a spus Stoltenberg, scrie Digi24.

La rândul său, lidera parlamentului European,  Roberta Metsola, a transmis că legislativul UE va continua să ceară noi sancţiuni împotriva Rusiei, precum şi aplicarea pachetelor actuale de sancţiuni într-un mod mai bun şi mai eficient. 

„Vom continua să discutăm despre acest lucru şi la Strasbourg, săptămâna viitoare, dar în cazul nostru, acest parlament va continua să se bazeze pe impulsul acestei coordonări fără precedent pe care o avem, care este extrem de importantă, deoarece împărtăşim valorile fundamentale şi împărtăşim apărarea noastră şi dreptul Ucrainei de a se apăra”, a declarat Metsola. 

Finlanda şi Suedia îşi vor exprima împreună dorinţa de a adera la NATO în luna mai, au informat la începutul săptămânii ziarele Iltalehti din Finlanda şi Expressen din Suedia.

În ciuda cooperării strânse cu Alianţa Nord-Atlantică, îndeosebi de când Rusia a anexat Crimeea în 2014, ambele ţări nordice au ales să rămână în afara organizaţiei. Dar invadarea Ucrainei de către Rusia a forţat Suedia şi Finlanda să examineze dacă neutralitatea lor militară este cel mai bun mijloc de a asigura securitatea naţională.

Potrivit cotidianului Iltalehti, liderii Finlandei şi Suediei plănuiesc să se întâlnească la data de 16 mai şi după aceea să anunţe public planurile de a aplica pentru a se alătura NATO.

La rândul său, cotidianul suedez Aftonbladet a raportat, citând surse apropiate guvernului suedez, că SUA şi Marea Britanie au promis Suediei o prezenţă militară sporită, exerciţii militare mai aprofundate şi sprijin „politic puternic” din partea ţărilor NATO pentru procesul de aderare.
Similare
RECOMANDĂRI