Londra trimite experţi în Ucraina pentru a ajuta la strângerea de dovezi în legătură cu crimele de război
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Londra trimite experţi în Ucraina pentru a ajuta la strângerea de dovezi în legătură cu crimele de război

Londra a anunţat vineri că trimite experţi în Ucraina pentru a ajuta la strângerea de dovezi şi punerea sub acuzare în legătură cu crimele de război comise după începerea invaziei ruse pe 24 februarie, transmite Agerpres.

O echipă de experţi britanici urmează să ajungă în Polonia la începutul lunii mai.

Kievul afirmă că anchetează aproximativ 7.600 de potenţiale crime de război şi cel puţin 500 de suspecţi.

''Rusia a adus barbaria în Ucraina şi a comis atrocităţi oribile, inclusiv contra femeilor. Expertiza britanică va contribui la dezvăluirea adevărului şi la tragerea la răspundere a regimului lui Putin pentru acţiunile sale'', a declarat şefa diplomaţiei britanice Liz Truss.

Aceasta urmează să se deplaseze la Haga pentru a se întâlni cu preşedintele Curţii Penale Internaţionale (CPI), Piotr Hofmanski, şi cu omologul ei olandez Wopke Hoekstra.

''Echipa de specialişti va ajuta guvernul ucrainean la strângerea dovezilor şi punerea sub acuzare pentru crime de război şi va include experţi în violenţa sexuală legată de conflicte'', indică o declaraţie a Ministerului de Externe britanic.

În 24 februarie, armata rusă a lansat o agresiune militară neprovocată împotriva Ucrainei, ceea ce liderul rus Vladimir Putin numeşte ''operaţiune militară specială pentru denazificarea'' ţării vecine şi pentru protejarea populaţiei rusofone din estul acesteia.
Similare
RECOMANDĂRI