Papa Francisc a cerut să-l întâlnească pe Putin la Moscova, dar n-a primit un răspuns. El a dezvăluit ce i-a spus patriarhul Kirill
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Papa Francisc a cerut să-l întâlnească pe Putin la Moscova, dar n-a primit un răspuns. El a dezvăluit ce i-a spus patriarhul Kirill

Papa Francisc şi-a exprimat intenţia de a merge la Moscova şi de a-l întâlni pe Putin pentru a-i cere să pună capăt războiului, dar nu a primit niciun răspuns, a declarat Suveranul Pontif, într-un interviu pentru Corriere della Sera.

Papa Francisc a vorbit despre eforturile pe care le depune alături de secretarul de stat al Sfântului Scaun Pietro Parolin pentru a obţine o întrevedere cu Vladimir Putin, potrivit digi24.ro

În interviu, papa Francisc a subliniat repetat că este gata să plece la Moscova.

"În prima zi de război l-am sunat pe preşedintele ucrainean Zelensky la telefon. Pe Putin, în schimb, nu l-am sunat. Ultima dacă am vorbit cu el în decembrie de ziua mea, dar de data asta nu, nu am sunat. Am vrut să fac un gest clar ca să vadă lumea întreagă şi pentru asta m-am dus la ambasadorul Rusiei. L-am rugat să explice (invazia – n.r.), şi i-am rugat să înceteze.

Apoi, i-am cerut cardinalului Parolin, după douăzeci de zile de război, să-i transmită lui Putin mesajul că sunt dispus să merg la Moscova.

Nu am primit încă un răspuns şi încă insistăm, chiar dacă mă tem că Putin nu poate şi nu vrea să aibă această întâlnire chiar acum. Dar atâta brutalitate cum să nu o opreşti? Acum douăzeci şi cinci de ani am trăit acelaşi lucru cu Rwanda", a declarat papa Francisc.

"Deocamdată nu mă duc la Kiev. I-am trimis pe cardinalul Michael Czerny şi pe cardinalul Konrad Krajewski, care au mers acolo pentru a patra oară. Simt că mai întâi trebuie să merg la Moscova, mai întâi trebuie să-l întâlnesc pe Putin. Dar şi eu sunt preot, ce pot face? Fac ce pot. Dacă Putin ar deschide uşa...", a adăugat Papa.

Întrebat dacă ar putea fi patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, omul care îl poate convinge pe liderul de la Kremlin să deschidă uşa dialogului, suveranul pontif a negat: "Am vorbit cu Kirill 40 de minute prin zoom. Mi-a citit toate justificările pentru război. L-am ascultat şi i-am spus: nu înţeleg nimic despre asta. Frate, nu suntem clerici de stat, nu putem folosi limbajul politicii, ci pe cel al lui Iisus. Suntem păstori ai aceluiaşi popor sfânt al lui Dumnezeu. Pentru aceasta trebuie să căutăm căi de pace, pentru a pune capăt războiului".

Similare
RECOMANDĂRI