Suedia nu va lua ''cu lejeritate'' decizia privind aderarea la NATO, atenţionează premierul Magdalena Andersson
Sursa foto:Norway Today Vizualizari:

Suedia nu va lua ''cu lejeritate'' decizia privind aderarea la NATO, atenţionează premierul Magdalena Andersson

Suedia, ţară nealiniată şi unde dezbaterea asupra unei eventuale candidaturi pentru aderarea la NATO se intensifică în urma invaziei Rusiei în Ucraina, nu trebuie să ia o asemenea decizie ''cu lejeritate'', a declarat duminică premierul Magdalena Andersson, potrivit AFP, citat de Agerpres.

''Am fost nealiniaţi timp de 200 de ani şi acest lucru ne-a fost util (...), o decizie nu trebuie luată cu lejeritate'', a spus şefa guvernului suedez la o conferinţă de presă desfăşurată în marja manifestărilor de 1Mai.

''Trebuie să reflectăm la ce este mai bine pentru Suedia. Să schimbăm calea sau să nu facem nimic, în ambele cazuri este o alegere şi niciuna dintre aceste două alegeri nu este simplă sau lipsită de riscuri'', a subliniat Magdalena Andersson.

Depunerea unei candidaturi la NATO este ''o chestiune foarte, foarte dificilă care necesită o analiză aprofundată'', a insistat ea. Partidul său social-democrat, în mod tradiţional opus aderării la NATO, a anunţat cu o săptămână în urmă că va lua o decizie asupra acestui subiect până pe 24 mai.

Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a basculat în rândul opiniei publice suedeze opţiunea despre o posibilă candidatură la NATO, susţinută acum de o majoritate de 54%, conform unui sondaj recent.

O decizie privind aderarea la NATO este aşteptată în săptămânile următoare şi în Finlanda vecină, unde parlamentul de la Helsinki a început deja să dezbată subiectul.
Similare
RECOMANDĂRI