Suedia nu va organiza un referendum dacă parlamentul decide aderarea ţării la NATO
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Suedia nu va organiza un referendum dacă parlamentul decide aderarea ţării la NATO

Suedia nu intenţionează să organizeze un referendum în cazul în care parlamentul acesteia va decide aderarea la NATO, a anunţat prim-ministra Magdalena Anderson, vineri, conform Reuters.

Andersson a declarat că un referendum pe o astfel de temă ar fi „o idee proastă”, scrie Digi24.

„Nu cred că o astfel de idee se poate supune unui referendum. Există informaţii cu privire la securitatea naţională care sunt secrete, deci vor fi probleme importante care nu se pot discuta şi informaţii importante care nu se vor afla în atenţia publicului”, a spus şefa guvernului suedez.

Parlamentul suedez se află în procedură de evaluarea e unei politici de securitate, iar un raport este aşteptat la mijlocul lunii mai. Partidul de guvernământ evaluează dacă să renunţe la opoziţia sa faţă de aderarea la NATO, ca urmare a situaţiei actuale de securitate, provocate de invazia rusească în Ucraina.

Deşi aderarea la NATO se bucură de sprijin majoritar în parlament, principalul obstacol este opoziţia social-democraţilor, partidul de guvernământ suedez.

Şi liderul moderaţilor, cel mai mare partid de opoziţie, şi-a anunţat opoziţia faţă de organizarea unui referendum - „Votanţii nu sunt naivi în ce priveşte Rusia. Este foarte clar că suedezii au înţeles ce s-a întâmplat în 24 februarie şi şi-au format deja propriile concluzii”, a spus el.

Suedia va organiza alegeri generale în luna Septembrie. Un sondaj de opinie din 20 aprilie a arătat că 57% dintre suedezi vor aderarea ţării lor la NATO, în creştere rapidă de la 51% în luna martie.
 
Similare
RECOMANDĂRI