Ucraina avertizează că discuţiile de pace cu Rusia s-ar putea încheia din cauza atrocităţilor şi a atacurilor din Donbas
Vizualizari:

Ucraina avertizează că discuţiile de pace cu Rusia s-ar putea încheia din cauza atrocităţilor şi a atacurilor din Donbas

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că există un risc mare ca discuţiile de pace cu Moscova să se încheie, din cauza atrocităţilor comise de trupele ruse, scrie The Guardian.

"Riscurile ca discuţiile să se încheie sunt mari din cauza a ceea ce au lăsat în urma lor (ruşii). Oamenii [ucrainenii] vor să-i omoare. Când există o astfel de atitudine, este greu să vorbeşti despre astfel de lucruri (discuţii de pace - n.r.)", a declarat preşedintele ucrainean, potrivit Digi24.

Ucraina şi Rusia nu au mai purtat discuţii de pace faţă în faţă din 29 martie, iar situaţia s-a deteriorat din cauza atrocităţilor comise de ruşi.  

Zelenski a afirmat că situaţia din regiunea Harkov este dificilă, dar există "succes tactic important".

"În Donbas, ocupanţii fac totul pentru a distruge orice viaţă. Bombardamente brutale şi constante, atacuri constante ale ruşilor asupra infrastructurii şi zonelor rezidenţiale arată că Rusia vrea să transforme această zonă într-una nelocuită. De aceea, apărarea ţării, protecţia oamenilor sunt chiar o luptă pentru viaţă. Pentru Lisichansk, Severodoneţk, Popasna, Kramatorsk, Sloviansk, Marinka şi alte oraşe şi comunităţi din Donbas pe care trupele ruse vor să le transforme în ruine, absolut totul se decide în acest război. Dacă invadatorii ruşi reuşesc să îşi realizeze planurile, cel puţin parţial, vor avea destulă artilerie şi aeronave pentru a distruge întregul Donbas. Aşa cum au distrus Mariupolul. Oraşul, care era unul dintre cele mai dezvoltate în regiune, este doar un lagăr de concentrare în mijlocul unor ruine. Şi ordinul ocupanţilor din acea parte din Mariupol pe care din păcate încă o controlează diferă nesemnificativ de ceea ce au făcut naziştii în teritoriile ocupate din Europa de Est. Dar trupele ruse reuşesc să fie chiar mai cinice decât naziştii în urmă cu 80 de ani. La acea vreme, invadatorii nu au spus că locuitorii din Mariupol şi apărătorii oraşului s-au bombardat şi s-au omorât ei înşişi", a mai spus Volodimir Zelenski.

"Sunt recunoscător Statelor Unite, preşedintelui Biden şi Congresului pentru echivalentul celebrului program de Împrumut şi Închiriere, care va fi foarte folositor în lupta împotriva Rusiei, împotriva invadatorilor ruşi. Care a ajutat mult în lupta împotriva naziştilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial", a afirmat Zelenski, în mesajul transmis vineri noaptea.

Forţele ruseşti şi-au îndreptat atenţia spre estul şi sudul Ucrainei, după ce nu au reuşit să captureze capitala într-un asalt de nouă săptămâni.

Moscova a capturat oraşul Herson din sudul Ucrainei, iar forţele sale au ocupat în mare parte oraşul Mariupol din sud-estul ţării, unde se desfăşoară încercări ale ONU pentru evacuarea civililor.
Similare
RECOMANDĂRI