Ursula von der Leyen: Bulgaria şi Polonia vor fi aprovizionate cu gaze de către vecinii lor din UE
Vizualizari:

Ursula von der Leyen: Bulgaria şi Polonia vor fi aprovizionate cu gaze de către vecinii lor din UE

Bulgaria şi Polonia vor fi aprovizionate cu gaze naturale "de către vecinii lor din Uniunea Europeană", după ce Gazprom a anunţat că a oprit complet livrările de gaze naturale către cele două ţări, pe motiv că au refuzat plata în ruble, a declarat, miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

''Vom face în aşa fel încât decizia Gazprom să aibă cel mai mic efect posibil asupra consumatorilor europeni'', a promis şefa Comisiei Europene, într-o scurtă intervenţie în faţa presei, relatează AFP. Pe de altă parte, ea a avertizat companiile europene că încalcă sancţiunile adoptate de UE împotriva Rusiei dacă acceptă cererea Moscovei de a plăti în ruble gazele furnizate de Gazprom, scrie Digi24.

''Nu trebuie să dea curs cererilor ruse. Ar fi o încălcare a sancţiunilor şi un risc ridicat pentru companii'', a indicat Ursula von der Leyen.

Ea s-a ferit să confirme dacă există în UE ţări care au acceptat să plătească gazele ruseşti în ruble şi a insistat că ''plata în ruble, dacă nu este prevăzută în contract, reprezintă o încălcare a sancţiunilor noastre''.

Grecia a anunţat miercuri că ar putea ajuta Bulgaria în aprovizionarea cu gaze. Potrivit Reuters, citat de Agerpres, un oficial grec a declarat că Bulgaria a contractat deja cantităţi de gaze naturale lichefiate (GNL) ce vor fi livrate printr-un terminal din Grecia. O altă sursă greacă afirmă că Atena ar pute ajuta Sofia şi prin inversarea fluxului gazoductului TurkStream.
Similare
RECOMANDĂRI