VIDEO. Copiii - victime nevinovate ale războiului din Ucraina: Mii de copii din orfelinate au fost evacuaţi din oraşele ucrainene unde au avut loc lupte intense
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

VIDEO. Copiii - victime nevinovate ale războiului din Ucraina: Mii de copii din orfelinate au fost evacuaţi din oraşele ucrainene unde au avut loc lupte intense

Mii de copii din orfelinate au fost evacuaţi din oraşele ucrainene unde au avut loc lupte intense. Micuţii sunt mutaţi împreună cu îngrijitorii lor. Statistic, s-au înregistrat până acum 6.000 de cazuri. Conform legii ucrainene, în timpul războiului nu sunt permise adopţiile, relatează ştiriletvr.ro.

Aceşti bebeluşi au fost evacuaţi din Harkov şi au ajuns în oraşul Iaremce. Îngrijitorii au povestit cum i-au scos pe micuţi din clădirea orfelinatului în timp ce răsunau alarmele aeriene. Aveau cate trei, patru în braţe, la un transport. Plus mâncare, scutece, haine. Au ajuns cu greu într-un loc sigur acum. Printre cei care au coordonat operaţiunea se numără şi Ievhen, care lucra într-o uzina metalurgică înainte de război.

Ievhen Standnik, îngrijitor la orfelinat: E înfricoşător să te trezeşti noaptea şi să-ţi aperi copilul cu propriul corp. Dacă se întâmplă ceva, mai bine mor eu. A fost înfricoşãtor. Am un bãiat de 7 ani. Şi poate deja sã spunã dacã se aude o rachetã Grad sau e o lovitură de tun ori un avion. Ştie asta la doar 7 ani. Nu vreau să aibă o asemenea copilărie. Acesta e fiul cel mai mic. Doarme după ce a mâncat. Mulţumesc Domnului că e prea mic pentru a înţelege ce se întâmplã. Dar când bombardau Harkovul, alerga şi striga "Vai! Sunt aici! Trag!" Şi are doar 3 ani!

121 de copii de diferite vârste sunt îngrijiţi în acest orfelinat. Unii au doar câteva luni. Clădirea care îi găzduieşte era cândva un centru de recuperare de lux, pentru persoane adulte. Personalul medical mai vechi se ocupă de orfani, alături de asistenţii care i-au adus.

Maria Senciuc, îngrijitoare la orfelinat: Am fost şocaţi când au ajuns aici copiii. Am plâns 4 zile dupã ce am început sã lucrez cu ei. Sunt atât de mici şi neajutoraţi!

Olena Butnicova, îngrijitoare la orfelinat: Am pierdut noţiunea timpului, a orelor, a zilelor. Aşa arată viaţa mea acum. Hrănim copii şi spălăm biberoane. Uneori plâng. Dacă vrea Dumnezeu, vor creşte şi nu-şi vor aminti de coşmarul în care trăim acum.

Potrivit ultimelor statistici, în Ucraina, 4,5 milioane de copii au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele, de la începutul războiului. Au ajuns în ţările vecine, ca refugiaţi, sau sunt strămutaţi în interiorul Ucrainei.

Similare
RECOMANDĂRI