TRADIŢII: In Memoriam: Ileana Gherman-Iliuţ, O neîntrecută meşteriţă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

TRADIŢII: In Memoriam: Ileana Gherman-Iliuţ, O neîntrecută meşteriţă

Credinţa, nădejdea, dragostea şi răbdarea sunt virtuţi care păzesc bunăstarea sufletului. Aceste calităţi le-a păstrat cu sfinţenie, timp de 83 de ani, în perioada de trecere prin această lume, Ileana Gherman-Iliuţ, românca din Nordul Bucovinei, născută în satul Crasna, regiunea Cernăuţi, a cărei inimă a bătut în ritmul fiecărui simbol cusut pe ie, poale sau ţesut pe catrinţe şi brâie.


Emisiunea „TRADIŢII”, din 12 martie 2022, vă invită într-o călătorie pe meleaguri bucovinene, să urmăriţi un ultim interviu cu Ileana Gherman-Iliuţ, brodeza care va trăi veşnic în inimile celor care-i poartă straiele. 

 
Ileana Gherman-Iliuţ a fost una dintre meşteriţele cunoscute în toată România pentru iscusinţă, originalitate şi autenticitate. Costumele ei sunt purtate în prezent de majoritatea artiştilor din Basarabia şi de români din întreaga lume. A avut grijă să-i umple şi lada cu zestre a surorii sale, îndrăgita interpretă Maria Iliuţ.
 
Costumul popular este considerat unul dintre cele mai valoroase obiecte de cultură tradiţională românească, astfel, la şezători sau acasă, într-ascuns, crăsnencile-şi confecţionau singure iile pentru a le expune în văzul lumii la horă sau la biserică. În familiile din Crasna, unul dintre puţinele sate de români din regiunea Cernăuţi, costumul tradiţional se pregăteşte de cei mai în vârstă pentru cei mici. Mai mult, femeile ştiu că au obligaţia să nu păstreze doar pentru ele aceste taine.
 
„Prin hărnicia doamnei Ileana Gherman-Iliuţ, Bucovina şi-a arătat încă o dată comorile, apoi le-a trimis în lume şi mai aproape şi mai departe, ca să tot ducă dorul de frumos şi de omenie”, spunea etnograful Varvara Buzilă.

Ileana Gherman-Iliuţ este meşteriţa care a trăit cu demnitate şi a cărei amintire luminoasă va dăinui atâta timp cât straiele meşterite de ea vor fi purtate cu grijă, păstrate şi transmise din generaţie în generaţie, peste milenii.
 
Emisiunea „TRADIŢII” este difuzată sâmbăta, de la ora 13.00, la TVR MOLDOVA (reluare - miercuri, de la ora 11.00) şi pe TVR INTERNAŢIONAL, lunea, de la ora 10.00.
 
Programul, realizat şi prezentat de jurnalista Tatiana Slivca, pune în valoare patrimoniul naţional - material şi imaterial - şi promovează obiceiurile românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 


 
Similare
RECOMANDĂRI