TRADIŢII: Tatiana Popa: „Casa părintească”, tradiţie şi continuitate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

TRADIŢII: Tatiana Popa: „Casa părintească”, tradiţie şi continuitate

Muzeul „Casa Părintească” din satul Palanca, raionul Călăraşi, este dovada dibăciei oamenilor, a bunului gust şi a unei vieţi rurale bine rostuite. Gazda acestui loc de poveste şi protagonista emisiunii „TRADIŢII” din această săptămână este Tatiana Popa, care şi-a redobândit casa părintească şi a transformat-o într-un muzeu al meşteşugurilor. Ediţia de sâmbătă, 26 martie, ora 17.00, este despre credinţă, valoarea lucrurilor moştenite şi despre rolul meşterilor populari în păstrarea şi promovarea suflului local.


Destinul familiei Tatianei Popa a fost profund marcat de foamete, deportări şi obligaţia de a se muta o dată la doi ani din casă în casă. După redobândirea casei părinteşti, a adunat fir cu fir, obiect cu obiect - articole care fac dovada apartenenţei sale - şi a făcut în aşa fel încât în acest colţişor de ţară trecutul să nu fie dat uitării, ba mai mult - să fie adus în actualitate.  
 
La Palanca, există o linişte tămăduitoare şi o bună convieţuire între semenii care vin în curtea Muzeului „Casa Părintească”. Zona, înconjurată de patru mănăstiri, este renumită prin amprenta spirituală pe care o lasă asupra localnicilor şi vizitatorilor. Viaţa noastră este ciclică, nimic nu mai este ca odinioară. Ne trăim zilele într-un mod alert, dar TRADIŢIA nu cere grabă, ci are nevoie de timp ca să se sedimenteze.
 
Emisiunea „TRADIŢII” este difuzată sâmbăta, de la ora 17.00, la TVR MOLDOVA (reluare – duminică, de la ora 1.00, joi, de la ora 10.00) şi pe TVR INTERNAŢIONAL, lunea, de la ora 10.00.
 
Programul, realizat şi prezentat de jurnalista Tatiana Slivca, pune în valoare patrimoniul naţional - material şi imaterial - şi promovează obiceiurile românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 
 
 
Similare
RECOMANDĂRI