Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

11 salcâmi din Parcul Valea Morilor au fost tăiaţi ilegal de un grup de persoane neidentificate. Autorităţile de mediu au început o anchetă

11 salcâmi din Parcul Valea Morilor au fost tăiaţi ilegal de un grup de persoane neidentificate. Indivizii au venit pregătiţi şi au ajuns la locul faptei cu două autospeciale. Autorităţile de mediu susţin că nu au eliberat nicio autorizaţie pentru tăiere şi au început o anchetă. Consilieri şi deputaţii PAS cred că Primăria Chişinău ar fi ştiut ce se întâmplă dar municipalitatea neagă acuzaţiile şi cere poliţiei găsirea vinovaţilor.

Oamenii ieşiţi la plimbare prin Valea Morilor au văzut cum arborii sunt tăiaţi doboraţi, chiar în mijlocul parcului. În fotografiile făcute de trecători se vede cum copacii au fost încărcaţi în autospeciale. S-au tăiat 11 salcâmi, cu diametrul trunchiului între 24 şi 56 de cm. Reprezentnaţii Agenţiei Mediului spun că paguba e de 76 de mii de lei.

DANIELA FOCŞA, reporter TVR MOLDOVA: „Fapta ilegală a fost săvârşită în acest loc, este o zonă cu risc sporit de alunecări de teren din preajma unui izvor din parcul Valea Morilor. Şi astăzi se văd urmele celor întâmplate. Iarba a fost culcaltă la pământ, crengi împrăştiate, iar trunchiurile au fost tăiate cât mai de jos. "

Primăria Chişinău susţine că nu are nicio o legătură cu tăierile ilegale şi de fapt Agenţia de Mediu ar fi eliberat autorizaţii. Inspectorii primăriei s-au deplasat imediat la faţa locului şi au prins în flangrant făptaşii.

ION BULMAGA, şef, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului: „Cei care au efectuat aceste tăieri au părăsit locul contravenţei, s-a constat că tăierele au avut loc în lipsa actelor permisive. A fost înaitat un demers pentru a fi identificate maşinele care au părăsit locul infracţiunii.”

Poliţia Chişinău a anunţat că ancheta este în desfăşurare. Consilierii şi unii deputaţi PAS susţin că tăierile de arbori ar fi fost făcute de un agent economic, cu acordul Primăriei.

TELEFON ROMAN ROŞCA, consilier PAS: „A încercat să amenajeze acel teritoriu pentru terasa de vară, cine i-ar  fi permis să facă acest lucru, noi bănuit că sunt indicaţiile primărie, cu consensul. Câtre Spaţii Verzi vreau să depun un demers ca să aflu mai multe.”

Şi Ministerul Mediului va face o anchetă iar făptaşii vor fi pedepsiţi. Arborii tăiaţi au fost luaţi de întreprinderea municipală Spaţii Verzi.
Similare
RECOMANDĂRI