Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Stela Casian, basarabeanca care a devenit un adevărat ambasador al Republicii Moldova în Ţara Soarelui Răsare

Campania TVR Moldova "Ambasadorii Succesului" a ajuns astăzi în Japonia, unde de 15 ani locuieşte pictoriţa Stela Casian. Vă invităm să aflaţi cum a devenit basarabeanca un adevărat ambasador al Republicii Moldova în ţara Soarelui răsare.

Stela Casian locuieşte în Ţara Soarelui Răsare încă în 2004, după ce s-a căsătorit cu un cetăţean japonez. Deşi pare o limbă dificilă, ea a reuşit să înveţe bine japoneza împreună cu cei trei copii ai săi. 

STELA CASIAN, pictoriţă Japonia: "Din cărţile copiilor, din temele pentru acasă pe care le fac ma străduiesc să mă ţin de ei. Nu m-am ţinut la primii doi, că am fost foarte ocupată, dar la al treilea e timpul să mă ţin".

Stela Casian povesteşte că a început să picteze de mică, după ce mama i-a dăruit o cutie de creioane.

STELA CASIAN, pictoriţă Japonia: "Ceea ce nu se găsea pe vremea Uniunii Sovietice şi eram foarte fericită. Mai apoi preotul la biserică m-a rugat să pictez un perete, la şcoală eram cunoscută ca pictoriţa şcolii, profesoara de geografie m-a rugat să pictez tipurile de relief. La teatru de păpuşi eram cea care picta panoul din spate".

A fost mereu pasionată de culori.

STELA CASIAN, pictoriţă Japonia: "De la 23 de ani nu m-am mai oprit de pictat. Alăptam şi pictam, alăptam şi pictam. Copiii mei mâncau şi se uitau cum umplă pensula mamei, mereu erau coloraţi pe hăinuţă. Nu am nicio hăinuţă curată, toate sunt pătate de ulei".

În picturile sale, Stela Casian abordează mai multe stiluri şi nu-i este frică să aştearnă pe pânză lumea sa interioară cu toate trăirile şi dorurile sale.

"Fetiţa sunt eu, cu torba în spate şi mama mă primeşte acasă. Mâna ei încă mai are semne cum a tras la teasc şi cum a copt pâine ani de zile".

De ani buni, basarabeanca predă lecţii de pictură în Japonia şi le cultivă elevilor spiritul de a cugeta liber.

STELA CASIAN, pictoriţă Japonia: "Ei sunt foarte bogaţi în imaginaţie, eu le ofer multă libertate. Le pun toate culorile pe masă, tematica, le prezint tehnica, după care le dau libertatea să se exprime, cum ei ar folosi aceeaşi tehnică în felul lor".

Stela Casian promovază şi simbolurile Republicii Moldova. Recent, pictoriţa i-a învăţat cum să confecţioneze mărţişoare.

Prin intermediul vlogului său, Stela Casian promovează în Japonia reţetele bucatelor tradiţionale româneşti.

Locuind de aproape 17 ani într-o ţară cu o cultură total diferită de a basarabenilor, Stela Casian spune că vrând-nevrând a preluat multe din manierele japonezilor.

Stela Casian lucrează activ în cadrul multor proiecte iniţiate de Ambasada Republicii Moldova la Tokyo.
Similare
RECOMANDĂRI