Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

La Chişcăreni, Sângerei, a fost organizat Campionatul Republicii Moldova la Orientarea Sportivă

La Chişcăreni, Sângerei, a fost organizat Campionatul Republicii Moldova la Orientare Sportivă. Competiţia a pus la grea încercare abilitătile celor peste 200 de sportivi prezenti la start. Pe lângă pregătirea fizică, participanţii au trebuit să demonstreze că se pot orienta folosind harta şi busola pe un teren plin cu obstacole.

Competitia nu a fost deloc uşoară. Orientarea sportivă constă în parcurgerea unui traseu, pe un teren necunoscut, în cel mai scurt timp. Sportivul alege ruta între posturile de control, cu ajutorul hărţii şi busolei şi trebuie să se orienteze şi să ia decizii rapide.

ION CEBANU participant: „Un pic greu, dar uşor şi rapid în acelaşi timp. Startul a fost aici, primul punct de control l-am avut în regiunea aceasta. Aici a fost deal, am mers pe acest deal, apoi am găsit punctul de control lângă o căsuţă mică”.

ALINA STRUNGARU participantă: „Pentru mine pentru că sunt din sat a fost foarte uşor, dar distanţa a fost mare. Câţi km? 2 km şi 200 m.

Competiţia s-a desfăşurat individual şi pe echipe dar şi pe categorii de vârstă.

VLADIMIR VOROBIOV, participant 71 ani: „Chiar dacă harta este simplă, în principiu, au fost variante de alegere, iar acest lucru este cel mai important atunci când trebuie să alegi între bine şi rău. Se pare că eu, astăzi, am ales între rău şi foarte rău”.

Deşi regulile de joc par simple, orientarea sportivă cere mult efort şi pregătire.

DUMITRU RUSNAC, antrenor: „Avem harta după care ne orientăm şi avem busola. Fiecare participant are harta şi are trasat un traseu anume pentru categoria de vârstă pe care el o deţine. Are câteva puncte de control care trebuie să le găsească prin localitate”.

GHEORGHE MEREUŢĂ organizator: „De această dată, Chişcăreni s-a ales cu o hartă bună, a fost elaborată o hartă şi trasee interesante. Toţi participanţii care au concurat ieri, au  menţionat lucrul acesta, că şi harta şi localitatea este frumoasă”.

Competitia are ca scop promovarea orientării sportive şi a modului sănătos de viaţă.

ANDREI GOLOVEI preşedintele Federaţiei de Orientare Sportivă din Republica Moldova: „Orientarea este un sport care dezvoltă abilităţile de orientare în spaţiu, deci copii după ce practică acest sport devin mai rapizi în luarea deciziilor chiar dacă se află într-o locaţie nouă”.

Campionatul national de orientare sportive s-a desfăşurat în perioada 25-26 septembrie iar învingătorii au primit diplome şi medalii.
Similare
RECOMANDĂRI