Acordul cu BERD privind finanţarea proiectului ”Eficienţa energetică în Republica Moldova” a fost ratificat
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Acordul cu BERD privind finanţarea proiectului ”Eficienţa energetică în Republica Moldova” a fost ratificat

Proiectul de ratificare a Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în vederea realizării Proiectului ”Eficienţa energetică în Republica Moldova” a fost votat în două lecturi.

Ratificarea Acordului permite Republicii Moldova să acceseze un împrumut de stat extern din partea BERD, în valoare de 30 de milioane de euro, pentru reabilitarea energetică a fondului imobiliar.

Atenţie prioritară va fi acordată clădirilor publice cu performanţă energetică scăzută deţinute sau administrate de autorităţile publice centrale şi locale, cu accent pe instituţii de menire socială. Împrumutul va fi debursat în două tranşe – a câte 20 de milioane de euro şi 10 milioane de euro.

De menţionat că valoarea totală a Proiectului ”Eficienţa Energetică în Republica Moldova” constituie 75,5 milioane de euro, inclusiv împrumutul BERD, un credit din partea Băncii Europene pentru Investiţii şi componenta de grant.

Durata de implementare a proiectului este planificată pentru perioada anilor 2022-2025. Impactul aşteptat este reducerea consumului de energie  şi generarea unei economii monetare în mărime de aproape 5,2 milioane de euro.  

Urmează a fi stabilită lista beneficiarilor finali ai proiectului. Printre criteriile de selectare a instituţiilor sunt consumul specific de energie pe metru pătrat, potenţialul de economie a energiei, gradul de utilizare a clădirii.  

Similare
RECOMANDĂRI