Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alimentaţia copiilor din grădiniţele din Chişinău s-a scumpit. Câţi bani vor scoate părinţiii din buzunar după noua majorare

Începând cu această lună, s-a scumpit alimentaţia copiilor din grădiniţele din Chişinău. Dacă în toamna anului trecut, bonul achitat de părinţi pentru alimentaţie era în medie de 190 de lei pe lună, în prezent, suma a crescut la peste 300 de lei. Direcţia Educaţie a primăriei Chişinăului a explicat că preţul a fost majorat din cauza scumpirii produselor alimentare.

Din luna martie, părinţii plătesc pentru alimentaţia copiilor la grădiniţele din Chişinău câte 10 lei şi 50 de bani pe zi - cu 1 lei şi 75 de bani mai mult. Alimentele pe care le consumă un copil într-o zi la grădiniţele publice se ridică la 34 lei li 50 de bani.

21 de lei din această sumă e achitată din bugetul de stat, iar trei lei - din cel municipal. Această sumă nu este suficientă pentru a îndeplini cerinţele Centrului de Sănătate Publică pentru un meniu standard.

ANDREI PAVALOI, şef-adjunct Direcţia generală educaţie, tineret şi sport: „De cele mai multe ori suma pentru alimentaţia într-o zi este mult mai mare de 34,50 ori la moment există situaţii în care în unele zile s-ar putea ajunge şi la 40, 42 de lei.  În acest sens am făcut un nou demers pentru Guvern pentru a solicita majorarea.”

Directorii grădiniţelor spun că părinţii au fost informaţi despre scumpirea alimentelor pe care le consumă copiii lor.

NATALIA ALEXEI, directoare grădiniţa-creşă Nr.158: „Meniul în grădiniţă se realizează pe perioada anotimpului. Începând cu luna decembrie am avut meniul nou pentru iarnă – primăvară unde părinţii sunt cunoscuţi cu acest meniu. Părinţii achiziţionează alimente pentru familiile lor în magazinele alimentare, respectiv au văut şi preţurile la produsele alimentare.”

Unii părinţi cu care am stat de vorbă s-au arătat conştienţi de scumpirea alimentelor pe care le consumă copiii lor la grădiniţă. Ei spun că sunt gata să plătească şi un pic mai mult, dar să fie siguri că alimentele sunt de calitate.

„Copilul meu vine acasă zilnic şi zice că este foarte gustos şi că îi place ceea ce se pregăteşte şi nu aş vedea o majorare exagerată de preţ. Cred că fiecare părinte ar găsi posibilitatea să achite acel bon pentru că zilnic copilul se află la grădiniţă şi este alimentat foarte bine.”

„Nu avem ce face, asta este situaţia în ţară. Se măresc produsele la tot şi toate produsele se măresc şi dacă trebuie o să achităm principalul ei să fie sătui, să aibă ceva de mâncare pentru că ei sunt copii, sunt viitorul.”

„Copii trebuie să crească şi să ducă un mod de viaţă sănătos şi să consume tot de ce au nevoie. Dacă observăm această mică schimbare, pentru noi nu este o problemă, noi suntem pentru pentru ca copii să mănânce sănătos şi în cantitatea necesară pentru vârstă.”

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică din Republica Moldova, în luna februarie preţurile la produsele alimentare au crescut cu 23%. În municipiul Chişinău funcţionează 1 486 de grădiniţe.
Similare
RECOMANDĂRI