Analist economic: Guvernul joacă destul de inteligent între preţul la gaze şi subiectul alinierii la sancţiuni
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Analist economic: Guvernul joacă destul de inteligent între preţul la gaze şi subiectul alinierii la sancţiuni

„În ce măsură sancţiunile occidentale vor patina din cauza deciziei Rusiei de a vinde gaz, de exemplu, doar pe ruble ruseşti?”, a fost una din întrebările din cadrul dezbaterii publice la tema „Sancţiunile occidentale împotriva Rusiei: motive, mecanisme de acţiune, efecte, poziţia Republicii Moldova”, care a avut loc la Agenţia de presă IPN.

Dumitru Vicol, analist economic stabilit în Marea Britanie şi asociat la Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, consideră că în cazul când statele  din UE vor fi obligate să achite gazul cu ruble ruseşti, acestea vor trebui să deschidă conturi bancare în Rusia şi de acolo să transfere plăţile pentru consumul de gaze. „Să vândă euro, să cumpere ruble şi să efectueze plăţile. Sau, o bancă din Germania sau Italia ar trebui să intre într-o relaţie cu o bancă rusească. Sau să cumpere ruble la bursa din Moscova. În fond, ideea este de a impune consumatorul să cumpere ruble. Iar dacă rubla este întrebată şi se cumpără, înseamnă că se ţine. În perspectivă, se speră că rubla se va aprecia şi va reveni la poziţiile anterioare”, a spus expertul, potrivit sursei citate.

În mod normal, consideră acesta, europenii nu sunt de acord, spun că este o încălcare a contractului. „Şi aceasta este adevărat - în majoritatea contractelor scrie despre dolari sau euro. Dar pentru ruşi aceasta nu mai contează nici arbitrajul internaţional, nici dolarul cu euro, ceea ce îi face pe ei să se simtă pe poziţii forte”.

Alt argument al ruşilor este că Occidentul a îngheţat rezervele valutare ale ţării, ceea ce reprezintă plăţile occidentalilor pentru exporturile ruseşti. „E o confruntare, iar victoria Rusiei în această confruntare va însemna ridicarea preţurilor la hidrocarburi. Aşteptările de preţ pentru anul acesta se ridică la circa 1400 de dolari pentru mia de metri cubi şi circa 1000 pentru anul viitor. În momentul când se realizează planul de reducere a dependenţei Europei de gazul rusesc, preţul ar putea creşte până la 2000 de dolari per mia de metri cubi, deoarece se micşorează cantitatea de gaz în Europa”, estimează Dumitru Vicol.

Potrivit lui, în situaţia care se conturează, Rusia va avea de pierdut, căci va livra volume mai mici pe piaţa internaţională, dar va pierde şi Uniunea Europeană, „care va avea de plătit o poliţă foarte mare”, consideră expertul. În vremurile aşezate, încălcarea contractului e examinată în instanţă şi se sancţionează. Acum, însă Rusia a spus că nu mai respectă vechile aranjamente, iar sancţiunile ar putea să nu mai aibă repercusiunile de altă dată. „Relaţiile sunt atât de deteriorate, încât nu mai valorează niciun arbitraj, nicio penalitate. Ruşii spun „poftim, cumpăraţi gaz din altă parte”. Iar din altă parte, cu părere de rău, gaz nu există suficient”, a opinat Dumitru Vicol.

Răspunzând la întrebarea dacă societatea R. Moldova  are capacitatea de a impune autorităţilor un anumit comportament în ceea ce priveşte atitudinea faţă de sancţiunile impuse Federaţiei Ruse, Dumitru Vicol a făcut referinţă la un raport al Băncii Naţionale a Moldovei din 15 februarie, potrivit căruia inflaţia va creşte în trimestrul II – III până la 20 la sută, iar preţurile la petrol şi gaze vor scădea. „Însă preţurile la hidrocarburi au crescut, iar inflaţia, cred că va urca până la 30 la sută. Ceea ce înseamnă că dacă noi impunem sancţiuni, acestea ar putea conduce la aceea că Moldova ar putea fi nevoită să caute gaze în alte părţi, la preţuri şi mai mari, iar inflaţia ar creşte şi mai mult – până la, poate, 50 la sută. În concluzie, dacă fiecare din noi este gata să piardă jumătate din economiile sale, atunci guvernul Republicii Moldova poate impune sancţiuni sau să se alinieze sancţiunilor occidentale… Cred că guvernul de la Chişinău joacă destul de inteligent între preţul la gaze şi subiectul alinierii la sancţiuni”, a opinat expertul.
Similare
RECOMANDĂRI