BERD va contribui la creşterea eficienţei energetice a R. Moldova
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

BERD va contribui la creşterea eficienţei energetice a R. Moldova

Proiectul de ratificare a Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în vederea realizării Proiectului ”Eficienţa energetică în Republica Moldova” va fi prezentat spre aprobare în plenul Parlamentului.

Comisia economie, buget şi finanţe a aprobat, astăzi, raportul la proiectul de lege respectiv. Şi Comisia politică externă şi integrare europeană a aprobat, în unanimitate, coraportul la acest proiect.

Ratificarea Acordului va permite Republicii Moldova să acceseze un împrumut din partea BERD, în valoare de 30 de milioane de euro, pentru realizarea proiectului de eficienţă energetică.

Proiectul ”Eficienţa energetică în Republica Moldova” este orientat spre reabilitarea energetică a fondului imobiliar cu performanţă energetică scăzută, în primul rând, a clădirilor publice deţinute sau administrate de autorităţile publice centrale şi locale, cu accent pe instituţii de menire socială.   

Impactul proiectului rezidă în economii de energie electrică şi termică şi, respectiv,  economii monetare în mărime de aproape 5 milioane de euro.  

Durata de implementare proiectului este planificată pentru perioada anilor 2022-2025, iar termenul de valabilitate a Acordului cu BERD va fi de până la 15 ani, cu perioada de graţie de patru ani.

Valoarea totală a Proiectului ”Eficienţa Energetică în Republica Moldova” este 75 de milioane de euro, inclusiv împrumutul BERD, un credit din partea Băncii Europene pentru Investiţii şi partea de grant.

Similare
RECOMANDĂRI