BNM scumpeşte leul ca să ţină în frâu scumpirile de produse şi servicii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

BNM scumpeşte leul ca să ţină în frâu scumpirile de produse şi servicii

Banca Naţională a Moldovei a majorat rata de politică monetară cu 2 puncte procentuale la 12,50% anual. Totodată, banca centrală a crescut şi ratele pentru creditele şi depozitele overnight cu câte 2 puncte procentuale la 10,50% şi, respectiv, 12,50%, informează IPN.

BNM îşi justifică decizia urmare a presiunilor inflaţioniste.

"Hotărârea BNM are drept scop combaterea efectelor inflaţiei, aşa încât să tempereze ritmul accelerat de creştere a preţurilor şi, în acelaşi timp, pentru a proteja în continuare economiile cetăţenilor plasate în băncile din Republica Moldova", se arată în mesajul băncii centrale.

Totodată, hotărârea de ieri este orientată spre temperarea efectelor asociate crizei din regiune din perspectiva diminuării presiunilor asupra deprecierii monedei naţionale ca urmare a sporirii deficitului contului curent şi balanţei comerciale şi este orientată spre diminuarea refluxului de capital.

Decizia BNM va avea impact asupra creditelor şi depozitelor care se vor scumpi. Or, autoritatea bancară mizează pe reducerea consumului populaţiei influenţat de creditare şi pe economisirea mai slabă a populaţiei.

"Activitatea de creditare generează şi în continuare presiuni la adresa procesului inflaţionist, înregistrând şi în luna februarie ritmuri înalte de creştere (+49,7 la sută), deşi ritmul de creştere anual al creditelor acordate în moneda naţională s-a temperat uşor", mai spune BNM.
 
Similare
RECOMANDĂRI