Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Compensaţii la gaz pentru agenţii economici

Agenţii economici din Republica Moldova care consumă un volum mare de gaz vor achita acelaşi preţ la facturi pe care-l plăteau înainte de ultima scumpire din ianuarie. Comisia Situaţii Excepţionale a luat decizia ca Guvernul să le compenseze majorarea preţului. Astfel, tariful plătit de producători va fi puţin peste 11 lei pentru un metru cub de gaz consumat, faţă de peste 15 lei cât achită ceilalţi consumatori.

În categoria consumatorilor non-casnici care vor beneficia de compensaţii la factura de gaz intră persoanele juridice care activează în domenii precum cultivarea legumelor, creşterea păsărilor, prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor, fabricarea sticlei, a încălţămintei sau a materialelor de construcţie din argilă. Reprezentanţii unuia dintre cele mai mari combinate de vinuri din Republica Moldova spun că odată cu creşterea tarifelor la gaz, cheltuielile au crescut simţitor. Lunar, doar pentru factura la gaz, se achită în jur de 500 de mii de lei.

SORIN MASLU, director fabrică de vinuri: „Majorările de tarif desigur că se resimt, pentru că noi folosim multe gaze în procesul de producer, atât pentru încălzire cât şi pentru îmbuteliere, deaceea se resimte”.

Prin decizia Comisiei Situaţii Excepţionale, guvernul le va achita consumatorilor noncasnici toată diferenţa de preţ în urma majorării tarifelor la gaz. Însă nu va oferi mai mult de 1,5 milioane de lei unui consumator.

SERGIU GAIBU, ministrul Economiei: „A fost gândit ţintit, pentru sectoarele critice ale economiei şi cei care au într-adevăr au un impact mai mare al consumului de gaze, au o cotă mai mare de 5% din vânzările pe care le are compania pe luna respectivă şi asupra cărora este un impact mai sever”.

Pentru a beneficia de compensaţii este nevoie de depunerea unei cereri pe proprie răspundere prin intermediul portalului servicii.fisc.md. Valoarea totală a compensaţiilor este de 60 de milioane de lei. Măsurile compensatorii pentru agenţii economici au fost anunţate de guvern pentru prima dată după semnarea noului acord cu Gazprom în toamna anului trecut şi după scumpirea repetată a preţului la gaz. Aseară, în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat că verificarea datoriilor pe care Moldovagaz trebuie să le achite Gazpromului nu va fi făcută până pe întâi mai, aşa cum era prevăzut. În aceste condiţii, Spînu susţine că există riscul ca Gazprom să nu mai furnizeze gaz Republicii Moldova. El a declarat la un post privat de televiziune că dacă se va întâmpla acest lucru, gazul va fi cumpărat din surse alternative, însă, preţul acestuia ar putea creşte.
Similare
RECOMANDĂRI