De ce încă nu scad preţurile la carburanţi, deşi preţul petrolului e la cel mai redus nivel din ultima perioadă: Răspunsul ANRE
Preţul petrolului a continuat să scadă marţi, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni. Cu toate acestea, în Republica Moldova preţul la carburanţi este în continuă creştere. Pentru a asigura o claritate deplină în privinţa mecanismului de formare şi plafonare a preţurilor maximale de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard - benzină COR 95 şi motorină, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) revine cu informaţii de concretizare asupra modului de calculare şi componentele care determină nivelul acestora.
„La baza formării preţurilor maximale de comercializare a produselor petroliere principale de tip standard stau 4 componente:
- Valoarea medie a cotaţiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului (se modifică zilnic în funcţie de preţul la bursă şi cursul de schimb leu/dolar);
- Acciza (AC);
- Taxa pe valoare adăugată (TVA);
- Marja comercială specifică (se modifică semestrial de către Agenţie).
Preţul unei tone de benzină sau motorină se stabileşte de rafinărie - în funcţie de evoluţia zilnică a cotaţiilor internaţionale Platts, exact după cum este reflectat şi în preţul calculat de către ANRE”, se arată într-un comunicat al agenţiei.
Prin urmare, preţul actual la carburanţi este influenţat exclusiv de media pentru ultimele 14 zile a cotaţiilor Platts. La moment această medie este încă într-o uşoară creştere din motivul majorărilor accelerate ce s-au înregistrat de la începutul lunii martie şi până la data de 8 martie inclusiv, preţuri care şi astăzi încă influenţează nivelul mediu al cotaţiilor.
Totodată, ANRE asigură consumatorii că mecanismul actual de formare a preţurilor la produsele petroliere principale de tip standard generează preţuri corecte şi transparente, care odată cu depăşirea ultimelor efecte ale valului actual de creştere, vor reflecta fidel tendinţele de scădere înregistrate în ultimele zile. Toate cifrele şi calculele efectuate de ANRE sunt publice şi corectitudinea acestora poate fi verificată pe pagina oficială a instituţiei (www.anre.md).
Citeşte şi: Preţul petrolului, la cel mai redus nivel din ultima perioadă, după discuţiile dintre Rusia şi Ucraina