Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

De la întâi mai, Republica Moldova va avea energie electrică din cel puţin două surse. Care sunt prognozele experţilor privind evoluţia preţurilor

De la întâi mai vom avea energie electrică din cel puţin 2 surse. Comisia pentru Situaţii Excepţionale a decis, astăzi că, până la 22 aprilie, Compania Energocom va organiza licitaţii pentru a cumpăra energie electrică şi din surse alternative. Asta ar putea afecta însă buzunarele consumatorilor iar experţii confirmă că, de luna viitoare, am putea plăti mai mult pentru energia electrică.

În februarie, Parlamentul a votat modificări la legea energiei electrice care reglementează piaţa, sporesc gradul de securitate energetică şi reduc dependenţa de centrala de la Cuciurgan. În condiţiile războiului ruso-ucrainean, contractul cu centrala de la Cuciurgan a fost prelungit doar pentru o lună. Astăzi, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a decis că Energocom va organiza de urgenţă licitaţii pentru a cumpăra energie electrică din surse alternative. Iar  în perioada 1 mai - 30 iunie furnizorii vor cumpăra energie de la Energocom

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii: " Este aceiaşi incertitudine pentru că ei sunt dependenţi de livrările de gaz de la Gazprom. Rămâne să discutăm şi să avem alternativă. Astăzi la CSE au fost adoptate mai multe decizii în acest sens practice Energocom va face toate demersurile necesare pentru achiziţia de energie. "

Potrivit autorităţilor, câştigătorul licitaţiei va fi ales în baza celui mai mic preţ propus. În cazul unui singur ofertant, preţul va fi stabilit prin negociere directă. Experţii confirmă că, în prezent, Republica Moldova poate procura energie electrică din 3 surse.

SERGIU TOFILAT expert în energetică:  "Tehnic, avem acum trei surse disponibile de la centrala termoelectrică modlovenaescă din stânga NIstrului, Ucraina şi parţial România, dar limitat. Ucraina poate să acopere (n.r. necesitatea R.Moldova), cu atât mai mult furnizorii din Ucraina caută posibilităţi de export în Slovacia, Polonia. După lege trebuie să fie minim 2 furniozori. Primul care va da cel mai mic preţ va livra 70% din energie, al doilea va livra 30%."

Potrivit expertului, din luna mai tariful la energie electrică va creşte inevitabil.

SERGIU TOFILAT expert în energetică: "În Ucraina preţurile au mai scăzut faţă de luna februarie, din cauza războiului spre regret s-au oprit multe întreprinderi, consumul de energie a scăzut, s-au dus în jos şi preţurile. ele variază între 60 şi 90 de dolari, sarcina de bază, de vârf. În mediu 75 dolari. Noi azi plătim Cuciurganului 53 dolari jumate. În România e mai scump 200 de  dolari.  Cuciurgan, la formarea preţului întotdeauna la preţul de pe piaţa Ucraina şi dădea puţin mai ieftin. Nu cred că Ciuciurgan va ţine acelaşi preţ, mai degrabă se va alinia la preţul din Ucraina. "

Potrivit deciziei CSE, în cazul majorării preţurilor la energia electrică procurată de pe piaţa en-gros, cu mai mult de 5% faţă de tarifele în vigoare, furnizorii serviciului vor prezenta către ANRE cererile privind ajustarea preţurilor de furnizare către consumatori.

Tot astăzi s-a decis majorarea cu 3,6 milioane metri cubi a volumului de gaz transferat în România şi păstrat pentru situaţii de urgenţă. Se aplică scutirea de taxe de import-export. Volumul total de gaz natural stocat în România va fi de peste 18 milioane de metri cubi.
Similare
RECOMANDĂRI