Doi viticultori au transformat podgoriile lor tradiţionale în afaceri profitabile
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Doi viticultori au transformat podgoriile lor tradiţionale în afaceri profitabile

Era sfârşitul lunii februarie, iar pe podgoria mângâiată de soare a lui Vadim Balan din localitatea Mălăieşti e forfotă mare. De lucrările viticole din această perioadă depinde roada pe care o va strânge la toamnă.

Vadim a decis să lanseze o afacere acasă, pe un pământ care nu fusese muncit timp de 17 ani. Se întâmpla în 2012. De atunci, Vadim a încercat să crească tot felul de culturi agricole, inclusiv viţă-de-vie, însă a înţeles că are nevoie de utilaje performante şi tehnologii inovatoare pentru a putea dezvolta o afacere profitabilă. Aşa cum un agricultor începător nu şi le poate permite, a căutat posibilităţi de a accesa granturi pentru cultivarea viţei-de-vie conform sistemului Pergola. În condiţiile schimbărilor climatice, acest sistem inovator de cultivare a strugurilor de masă este cel mai recomandat de specialişti şi permite sporirea recoltei de până la patru ori.

Şansa a apărut la sfârşitul anului 2020, când proiectul PNUD „Dezvoltarea capacităţilor de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), finanţat de Suedia şi Marea Britanie, a anunţat un concurs de granturi pentru producătorii şi procesatorii agricoli de pe ambele maluri ale Nistrului pentru a adopta tehnologii inovatoare în procesul de producere şi în acest fel să-şi sporească competitivitatea şi să poată accesa noi pieţe de desfacere. Condiţiile concursului prevedeau ca producătorii să se asocieze, iar fiecare parteneriat creat putea beneficia de un grant în valoare de 50.000 dolari şi de consultanţă pentru dezvoltarea afacerilor.

Aşa i-a venit ideea lui Vadim Balan de a crea un parteneriat cu un viticultor cu experienţă, Vasile Dobrov din localitatea Parcani. Împreună au participat la concurs, iar din banii câştigaţi au procurat peste 5200 de butaşi şi au mărit podgoria cu 3 ha, au creat un sistem de irigare prin picurare pe o suprafaţă de circa 8 ha, au urmat câteva cursuri de instruire şi au construit un depozit frigorific modern pentru păstrarea strugurilor de masă.

„Pentru ca să fim competitivi pe piaţa externă, avem nevoie de produse de înaltă calitate, ambalate adecvat şi să putem asigura livrarea lor sistematică şi în volume mari. Acest lucru îl putem asigura acum doar prin cooperarea producătorilor. De aceea, am decis să ne unim forţele, mai ales că avem pământurile alături şi am putea să ne ajutăm cu un sfat bun, să facem schimb de tehnică agricolă şi să procurăm împreună fertilizanţi şi alte produse fitotehnice la un preţ avantajos”, susţine Vadim.

Pentru Vadim Balan asistenţa obţinută în cadrul proiectului AdTrade a reprezentat şansa de a face un nou pas în dezvoltarea afacerii sale, implementând tehnologiile inovatoare de cultivare a strugurilor de masă după sistemul Pergola. „Cu ajutorul acestui sistem inovator, strugurii se pot ridica mai sus, astfel asigurăm o aerisire mai bună şi îi apărăm de soarele arzător, de ploi şi de mucegai. De asemenea, datorită stâlpilor, putem folosi plasa antigrindină, care ne va proteja culturile”.

La doar câţiva kilometri de gospodăria ţărănească al lui Vadim Balan, pe o suprafaţă de 15 ha, creşte viţă-de-vie şi Vasile Dobrov. Acesta are o experienţă de aproape 16 ani în agricultură, însă abia acum, datorită asistenţei financiare oferite de Suedia şi Marea Britanie în cadrul proiectului PNUD/AdTrade, a reuşit să-şi repornească activitatea în totalitate, după o lungă perioadă de stagnare.

Anunţul despre granturile oferite producătorilor şi procesatorilor agricoli de pe ambele maluri ale Nistrului a fost un nou imbold pentru dezvoltarea afacerii lui. „Graţie suportului financiar obţinut, am procurat utilaj performant pentru irigarea viţei-de-vie, ceea ce înseamnă că sunt asigurat împotriva secetei”, spune Vasile. Seceta este cea mai mare grijă a agricultorului, căci, din cauza ei, anul trecut a cultivat doar 100 tone de struguri, adică jumătate din cantitatea planificată.

Sistemul inovativ de irigare şi îngrăşămintele care pot fi adăugate la procesul de picurare pot contribui enorm la dezvoltarea afacerii şi la calitatea produselor oferite consumatorilor, căci agricultorul pune mare accent pe cultivarea produselor ecologice.

„Calitatea produsului este principala noastră prioritate. Dacă cumpărătorul va fi mulţumit, el va reveni după produsele noastre”, spune Vasile Dobrov. Odată cu schimbările din podgoria sa, agricultorul spune că s-au schimbat şi aspiraţiile sale: de a mări suprafeţele cultivate, iar odată cu acestea să creeze mai multe locuri de muncă şi să-şi sporească capacităţile de export.

Similare
RECOMANDĂRI