Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Facilităţi fiscale pentru agricultorii din Republica Moldova

Agricultorii din Republica Moldova vor achita mai târziu impozitele pentru 2021 şi vor fi scutiţi de plata accizelor la motorină. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a anunţat că aceste măsuri sunt menite să-i sprijine pe fermieri care trec printr-o perioadă dificilă din cauza creşterilor galopante ale preţurilor la carburanţi şi fertilizanţi.

Agricultorii din Republica Moldova vor achita mai târziu impozitele pentru 2021, şi vor fi scutiţi de plata accizelor la motorină. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a anunţat că aceste măsuri sunt menite să-i sprijine pe agricultorii care trec printr-o perioadă dificilă din cauza creşterilor galopante ale preţurilor la carburanţi şi fertilizanţi.

 Măsurile de sprijin au fost aprobate în urma mai multor consultări cu agricultorii. Potrivit ministerului Agriculturii, pachetul de măsuri a fost înaintat deja spre aprobare Guvernului.

VIOREL GHERCIU  ministrul Agriculturii: „Am identificat un şir de necesităţi: Scutirea de accizul la motorină care astăzi constituie circa 2900 de lei pentru o tonă. Vorbim despre  rambursarea parţială a costurilor pentru procurarea fertilizanţilor, vorbim de oferirea unei vacanţe de achitarea a impozitelor pentru anul 2021. Vorbim despre o negociere cu băncile comerciale pentru a institui o reeşalonare a datoriilor la credite”.

Viorel Gerciu a anunţat că Ministerul Agriculturii lucrează şi la identificarea unor soluţii pentru exportatorii şi importatorii din Republica Moldova care au rămas cu mărfurile blocate în portul din Odesa.

VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii: „Presupun  că sunt mai multe companii, dar noi am primit câteva cereri, adică trei, patru.  De ex. sucurile spre China au fost blocate şi la moment suntem în legătură cu autorităţile ucrainene pentru a soluţiona această problemă. Vinurile au fost reorientate fiind ulterior transportate prin portul din Constanţa. "  

Din cauza invaziei ruse în Ucraina, comerţului extern al R. Moldova cu Ucraina a fost sistat, iar mărfurile ucraineşti nu mai ajung pe rafturile magazinelor. Conducerea ministerul Agriculturii pregăteşte un plan pe termen mediu care prevede înlocuirea produselor din Ucraina cu cele de pe alte pieţe.

VIOREL GHERCIU  ministrul Agriculturii: „ Bineînţeles că nu vom putea să le substituim pe toate, dar o bună parte din ele cred că putem să le producem ca să asigurăm  securitatea alimentară."

Ministerul Agriculturii ia în calcul şi majorarea importurilor şi exporturilor de produse agro-alimentare din şi spre România.  
Similare
RECOMANDĂRI