Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În Republica Moldova au scăzut drastic vânzările de apartamente şi automobile

Războiului ruso-ucrainean a declanşat şi o criză economică iar oamenii sunt tot mai reticenţi în a face investiţii. În Republica Moldova au scăzut drastic vânzările de apartamente şi automobile. O recunosc chiar cei din domeniu - cererea este mult mai mică în această perioadă. Experţii motivează că atâta timp cât situaţia este incertă în Ucraina, oamenii nu fac investiţii pe termen lung.

Vânzările de apartamente au scăzut brusc de când a început războiul în Ucraina.

VICTOR CERNOMORCENCO, specialist imobiliare: „Avem aceeaşi situaţie aşa cum a fost la începutul pandemiei, piaţa practic s-a blocat. Adică noi nu vorbim nici de o scădere bruscă de preţuri, nici de o creştere fulminantă de preţuri. Pur şi simplu piaţa este îngheţată, dar încet, încet, lucrurile deja se mişcă din loc. Reieşind din situaţia pe care o avem în regiune, oamenii nu se simt chiar siguri, respectiv ei amână decizia de cumpărare sau de a vinde”.

Cererea pentru vânzarea apartamentelor a scăzut, în schimb, cea pentru chirii este în creştere.

VASILE COJUHARI, specialist imobiliare: „Partea dată, într-adevăr avem o insuficienţă de apartamente pe piaţă. Nu spunem datorită clienţilor de peste hotare, dar datorită refugiaţilor, cărora le punem la dispoziţie toate apartamentele pe care le avem.Sunt o anumită categorie care au ridicat preţurile, nu toţi. Sunt clienţi care le dau pe o perioadă mai îndelungată: un an, doi, trei, ei rămân la preţutile care au fost”.

Vânzările de automobile au scăzut şi ele.  În luna februarie şi prima jumătate a lunii martie s-au vândut cu peste 40 % mai puţine maşini faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut.

PETRU VETRICI, manager marketing, companie de vânzări auto: „Se înregistrează o scădere a potenţiallor clienţi în salon. Practic, dacă la începutul lunii februarie, lumea făcea coadă la maşini, acum avem maşini libere, care în orice moment pot fi luate. Lumea, foarte rar intră în salon în perioada dată”.

Experţii susţin că oamenii preferă să ţină banii la ciorap şi nu se aventurează să facă achiziţii majore.  

VIOREL GÎRBU, expert economic: „Cetăţenii încearcă să-şi salveze în special mijloacele financiare pe care le au. Un comportament foarte calculat, rezervat, fiindcă noi nu ştim cum arată viitorul. Aici vorbim nu doar de persoanele fizice, dar şi cele juridice. Din acest motiv, bunurile de lungă durată, nu vor înregistra o cerere similară cum a fost în perioada anterioară”.
Similare
RECOMANDĂRI