Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În Republica Moldova s-a dat start digitalizării sectorului agricol

În Republica Moldova s-a dat start digitalizării sectorului agricol. Agenţia pentru Dezvoltarea şi Modernizarea Agriculturii a semnat un Acord în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului finanţat de USAID şi Suedia. Documentul prevede acordarea unui sprijin financiar pentru fermierii care vor implementa proiecte de transformare digitală în agricultură. Costul programului este de 10 milioane de lei.

Acordul presupune implementarea până la finele lunii aprilie a unei Foi de parcurs pentru transformarea digitală în agricultură. Ea trebuie să prevadă criteriile de selectare a agricultorilor care vor beneficia de sprijin financiar în cadrul Programului. Conducerea Agenţiei pentru Dezvoltarea şi Modernizarea Agriculturii susţine că implementarea tehnologiilor digitale va reduce cheltuielile fermierilor şi va eficientiza procesul de producţie.  

MAXIM POPOV   director executiv ADMA: „Mergem pe varianta de a selecta tehnologii valabile pe piaţă, care pot fi implementate astăzi: putem merge pe tehnologii de trasabilitate a produsului, putem merge pe tehnologii de managementul resurselor interne, depozitare, înregistrare, senzori, drone, scanarea, maparea terenurilor”.

Prima etapă a Programului de asistenţă financiară a agricultorilor va fi lansat în luna iunie. Aproximativ 30 de fermieri din Republica Moldova vor beneficia de ajutor pentru implementarea proiectelor de digitalizare a agriculturii.

DOINA NISTOR director proiectul Tehnologiile Viitorului: „Odată cu creşterea costurilor la resursele energetice, la fertilizanţi, investiţiile în tehnologii vor fi amânate. Şi aici prin programul în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi ADMA noi încurajăm ca aceste investiţii să fie făcute astăzi. Vom oferi o combinaţie de credite convenabile cu dobânzi plafonate, precum şi granturi. "

Utilizarea tehnologiilor digitale îi va ajuta pe agricultori să fie mai competitivi pe piaţa internă şi pe cea externă. Digitalizarea va oferi condiţii prielnice şi pentru dezvoltarea modernă a sectorul agricol, care ar urma să devină mai atractiv pentru tinerii fermieri.

VADIM CODREANU  director tehnic ADMA: Pentru fermieri la nivel micro avantajele programului înseamnă în primul rând reducerea costurilor prin optimizarea alocării de imputuri datorită digitalizării şi datelor pe care le-ar avea în timp real întreprinderea. Şi în al doilea rând este sporirea calităţii produselor pe care le va oferi pe piaţă”.

SCOTT HOCKLANDER  şeful misiunii USAID Moldova: „Contribuţia iniţială va fi de 10 milioane de lei şi va fi un exemplu despre cum putem să pornim lucrurile şi ştiu că mulţi sunt interesaţi să implementeze tehnologiile în agricultură, aici, în Republica Moldova”.

Programul de asistenţă financiară "Tehnologiile Viitorului în Agricultură" va fi imlementat în perioada 2022-2024. Potrivit unui sondaj realizat de Agenţia pentru Dezvoltarea şi Modernizarea Agriculturii peste 73 la sută dintre agricultorii din Republica Moldova vor să participe la programe de modernizare agricolă.
 
Similare
RECOMANDĂRI