Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

În ultimele luni, scumpirile mărfurilor fabricate în R. Moldova sunt alimentate de creşterea costurilor de producţie

În ultimele luni, scumpirile mărfurilor fabricate în Republica Moldova sunt alimentate de creşterea costurilor de producţie. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în ultimul an, cheltuielile pentru resursele energetice şi materia primă au crescut cu aproape 20 la sută.

Cea mare problemă cu care se confruntă industria din Republica Moldova este scumpirea gazului, carburanţilor şi energiei electrice. În medie, preţul resurselor energetice a crescut în ultimul an de peste două ori. În aceste condiţii, este cert că industriile energofage au de suferit cel mai mult. Costurile pentru extragerea resurselor naturale au crescut cu 15,3% , iar industria de procesare are preţuri de producţie mai mari cu 13,6%, faţă de luna martie a anului trecut.

Cheltuielile în creştere sunt vizibile deja pe rafturile magazinelor. În ultimul an, preţul mărfurilor şi al serviciilor a crescut cu 22%, aceasta fiind cea mai înaltă rată a inflaţiei din ultimii 20 de ani. Potrivit biroului Naţional de Statistică, produsele alimentare s-au scumpit din martie anul trecut până în luna martie a acestui an cu 27 la sută, mărfurile industriale cu 18%, iar serviciile cu peste 21%.

Creşterea galopantă a preţurilor este o problemă globală. Preţurile au explodat în urma pandemiei de Coronavirus, iar mai nou, sunt influenţate şi de războiul din Ucraina.

EVOLUŢIA COSTURILOR D EPRODUCŢIE (martie 2021 – martie 2022)
Industria extractivă  + 15,3%
Industria de procesare + 13,6%

CEA MAI MARE INFLAŢIE DIN ULTIMII 20 DE ANI
INFLAŢIE – 22%
Produse alimentare + 22%
Mărfuri industriael +18%
Serviciile + 21%.
Similare
RECOMANDĂRI