Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Încă un pas pentru consolidarea securităţii energetice. R. Moldova şi Ucraina au fost conectate la sistemul energetic european

Parteneriatul cu Uniunea Europeană îşi demonstrează încă o dată eficacitatea printr-un moment cu adevărat istoric. Republica Moldova şi Ucraina au fost conectate la sistemul energetic european. Este un pas extrem de important pentru consolidarea securităţii energetice.

Conectarea şi sincronizarea cu Reţeaua Europeană Continentală vor ajuta Republica Moldova şi Ucraina să-şi menţină sistemele electrice stabile, mai ales în aceată perioadă de incertitudini. Conectarea la sistemul  european este, de asemenea, un moment istoric pentru relaţia UE - Republica Moldova şi UE-Ucraina – în domeniul energetic.

Decizia de conectare este şi o dovadă de bună cooperare şi determinare din partea tuturor celor implicaţi. În loc de un an, totul s-a terminat în două săptămâni pentru că interconectarea era programată iniţial pentru începutul anului 2023.

Republica Moldova şi Ucraina s-au deconctat de la sistemul energetic al CSI pe 24 februarie, chiar în ziua în care Rusia a invadat Ucraina. Eforturile de a menţine sistemele energetice ucrainene în funcţiune în mijlocul unui război au grăbit procesul de conectare la sistemul energetic European-ENTSOE.
Similare
RECOMANDĂRI