Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mai multe companii din UE vor avea posibilitatea să livreze gaze naturale în R. Moldova după modificările făcute de ANRE

Mai multe companii din Uniunea Europeană vor avea posibilitatea să livreze gaze naturale în Republica Moldova după ce ANRE a aprobat ca Bursa Română de Mărfuri va începe să opereze în Republica Moldova pe piaţa gazelor naturale. Sunt condiţii pentru a se crea o piaţă a gazelor unde orice distribuitor interesat îşi va înainta ofertele.

Operaţiunile Bursei Române de mărfuri ar urmă să consolideze securitatea energetică a Republicii Moldova, să prevină crizele prin stimularea formării celui mai bun preţ pentru consumatorii finali. Tarifele vor fi stabilite în funcţie de cerere şi ofertă.

GABRIEL PURICE, preşedintele Bursei Române de Mărfuri: „Noi jucători pe piaţa din R.Moldova. Sunt trader care activează  în zone din Europa şi pe piaţa din România şi îşi manifestă interesul. Prin creşterea numărului de participanţi şi diversificarea resurselor de aprovizionare, securitatea energetică evident că o să crească. Începând de săptămâna viitoare ne mobilizăm la Chişinău să începem o campanie de şcolarizare a pieţei şi de asigurarea logisticii pentru a putea opera. O lună, o lună şi jumătate eu zic că platform ava fi operaţională.”

Unii experţi economici afirmă că, această decizie, deocamdată, nu va influenţa în vreun fel consumatorul final.

ION MUNTEANU, expert IDIS "Viitorul": „Această decizie vine practice să asigure un instrument de achiziţie a gazelor naturale, rumând mai multe opţiuni. Oferă mai multă flexibilitate operatorilor din Republica Moldova să procure gaze naturale. Doar că în esenţă problema aprovizionării cu gaze naturale rămâne aceeaşi, legată în primul rând  de disponibilitatea volumelor de gaze naturale în regiune şi la fel de important rămâne preţul." 

În prezent, Bursa Romana de Mărfuri asigură preţuri reale influenţate doar de cerere şi ofertă. Bursa este lider de piaţă în tranzacţionarea gazelor naturale în România, licitând acum peste 70% din consumul intern naţional.
Similare
RECOMANDĂRI