Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Moody's: Raitingul R. Moldova coboară

Agenţia de rating Moody's din SUA, specializată pe analiza riscurilor economice, a schimbat perspectiva rating-urilor Guvernului Republicii Moldova, la negativ de la stabil.

Potrivit Agenţiei de rating Modys, factorii-cheie pentru schimbarea perspectivei de rating de la stabil la negativ sunt: războiul ruso-ucrainean din vecinătatea Republicii Moldova, riscurile pe care le prezintă regiunea transnistreană pentru stabilitatea economică, precum şi dependenţa energetică a Republicii Moldova faţă de Rusia.  


FACTORI CARE SCHIMBĂ PERSPECTIVA DE RATING DE LA STABIL LA NEGATIV:

1. Războiul ruso-ucrainean din vecinătatea Republicii Moldova;
2. Riscurile pe care le prezintă regiunea transnistreană;
3. Dependenţa energetică a Republicii Moldova faţă de Rusia.

Reprezentanţii agenţiei Modys estimează că riscurile sunt atât de mari, încât nici măcar susţinerea financiară din partea UE şi a instituţiilor financiare internaţionale nu vor fi suficiente pentru a compensa pierderile economice.

Însă unul dintre avantajele menţionate, e obţinerea unor ajutoare financiare suplimentare datorită reformelor anticorupţie pornite de guvernarea pro-europeană din Republica Moldova.

ESTIMĂRILE AGENŢIEI DE RATING MOODY'S:
Creştere PIB - 0,2 %;
Creştere deficit bugetar -7,4% din PIB.

Moody's mai prognozează o creştere reală a PIB-ului la nivelul de 0,2% în 2022. Deficitul bugetar va creşte până la 7,4% din PIB. Agenţia întocmeşte ratingul bazându-se inclusiv pe subiectele: ecologie, protecţie socială şi buna guvernare.
Similare
RECOMANDĂRI