„PARE 1+1”: Oportunităţi de lansare în afaceri pentru alţi 41 de migranţi
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

„PARE 1+1”: Oportunităţi de lansare în afaceri pentru alţi 41 de migranţi

Primele 41 de companii lansate de migranţi sau rudele acestora de gradul I vor primi finanţare de stat de până la 250 mii lei pentru iniţierea sau dezvoltarea unei afaceri în Republica Moldova. Proiectele investiţionale depuse de reprezentanţii diasporei au fost astăzi recent de Comitetul de supraveghere al Programului „PARE 1+1”, gestionat de Organizaţia pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (ODIMM).

Suma totală a granturilor este de circa 10 milioane lei, iar volumul investiţiilor în economie va constitui  circa  24 milioane lei. Astfel, conform previziunilor incluse în proiectele investiţionale, cele 41 de companii vor angaja 150 de persoane, inclusiv 70 de tineri şi 40 de femei.

Dumitru Pîntea, director interimar ODIMM a reafirmat angajamentul instituţiei privind susţinerea tuturor persoanelor cu spirit antreprenorial pentru a dezvolta afaceri, inclusiv a lucrătorilor din diasporă.

„ODIMM susţine agenţii economici la toate etapele de dezvoltare a afacerilor, oferindu-le consultanţă, mentorat şi finanţare nerambursabilă. La ora actuală, pentru Programul PARE 1+1, recepţionăm în regim continuu cereri de înscriere şi proiecte investiţionale pentru a atrage remitenţele în economia naţională şi a susţine revenirea lucrătorilor migranţi acasă”, a precizat directorul.

Managerii celor 41 de companii selectate pentru finanţare sunt migranţi care muncesc în peste 15 state. Cea mai mare pondere o deţin persoanele care investesc remitenţele obţinute în Italia, România, Marea Britanie şi Germania.

80 la sută din companiile beneficiare de grant îşi desfăşoară activitatea în mediul rural, fiind localizate în  23 de raioane ale R. Moldova. Din numărul total de solicitări de finanţare nerambursabilă din acest an, 21 întreprinderi activează în domeniul agriculturii: cultivarea cerealelor, creşterea legumelor în seră, prelucrarea plantaţiilor de viţă de vie, pomi fructiferi şi zootehnie.

Alte 15 afaceri  sunt demarate în domeniul prestării serviciilor: servicii de transport, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, sănătate şi asistenţă socială, construcţii, activităţi fotografice, iar 5 întreprinderi activează în industria prelucrătoare, având ca gen de activitate fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea construcţiilor metalice, prelucrarea lemnului, producerea furajelor, produse de patiserie, etc. 

Printre antreprenorii care au fost acceptaţi pentru suport financiar nerambursabil se numără şi Cristina Botnari din municipiul Chişinău. Aceasta, împreună cu sora sa, are o afacere în domeniul prestării serviciilor de medicină estetică, întreţinere corporală şi cosmetologie. „Pentru extinderea afacerii şi diversificarea serviciilor prestate, planificăm să procurăm 2 aparate ”Stratosphere” pentru tratamentul corporal şi facial. Grantul obţinut prin programul ”PARE 1+1”, vizează achiziţionarea aparatelor cosmetologice. Acestea vor genera extinderea spectrului de proceduri cosmetologice care presupun îmbunătăţirea aspectului fizic al pacientului cu ajutorul tehnologiilor medicale de ultimă generaţie”, a explicat antreprenoarea.

Antreprenorul Dionisie Scripnic din satul Sărata Galbenă, raionul Hînceşti, în anul 2016, a pus bazele unei ferme zootehnice. La ora actuală, aceasta are o capacitate de circa 62 de bovine pentru lapte şi carne. „Finanţarea nerambursabilă prin intermediul Programului „PARE 1+1” mi-a oferit încrederea unui viitor mai prosper pentru propria afacere. Datorită grantului urmează să ne extindem afacerea, să procurăm utilajul pentru prepararea hranei furajere pentru animale”, a menţionat Dionisie Scripnic.

Programul de atragere a remitenţelor în economie „PARE 1+1” este implementat de către Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) din anul 2010 şi are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale moldovenilor aflaţi la muncă peste hotare în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova. Programul activează în baza algoritmului „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitenţe este suplinit cu un leu în formă de grant. Suma grantului este de până la 250 000 lei. Beneficiarii de granturi pot fi cetăţeni ai Republicii Moldova, care muncesc peste hotare şi beneficiari de remitenţe, rude de gradul I.

Similare
RECOMANDĂRI