Pe piaţa financiară va apărea un nou instrument – garanţie de portofoliu de credite, ce va facilita finanţarea afacerilor mici şi mijlocii
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Pe piaţa financiară va apărea un nou instrument – garanţie de portofoliu de credite, ce va facilita finanţarea afacerilor mici şi mijlocii

Pe piaţa financiară din Republica Moldova ar putea apărea un nou instrument – garanţie de portofoliu de credite, emisă de către Fondul de Garantare a Creditelor (FGC) gestionat de Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM).

Membrii Comisiei economie, buget şi finanţe au aprobat raportul la proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii. Iniţiativa legislativă urmează a fi dezbătută în cadrul şedinţei în plen a Parlamentului.

Potrivit proiectului, Fondul de Garantare a Creditelor al ODIMM va partaja riscul de credit prin garantarea creditelor obţinute de către întreprinderile mici şi mijlocii de la bănci sau organizaţii de creditare nebancară.

Pentru a stabili necesitatea capitalizării suplimentare a FGC cu mijloace financiare, ODIMM în colaborare cu un grup de experţi internaţionali, a elaborat proiecţiile financiare în conformitate cu priorităţile conceptului garanţiilor de portofoliu. Astfel, se estimează alocarea a unui portofoliu de garanţii financiare în valoare de un miliard de lei, ce va putea fi valorificat de bănci într-o perioadă de până la trei ani. Pentru a asigura alocarea plafonului respectiv de garanţii financiare, este necesară capitalizarea suplimentară a FGC cu cca 200 mil lei.

În opinia autorilor proiectului, un grup de deputaţi ai Fracţiunii parlamentare ”Partidul Acţiune şi Solidaritate”, implementarea unui asemenea mecanism de garantare oferă o serie de avantaje faţă de garanţiile individuale.

Printre acestea sunt o procesare mai simplă şi mai rapidă; resurse reduse din partea garantului pentru administrarea unui portofoliu de garanţii cu o valoare similară, în comparaţie cu metoda clasică de garantare individuală; facilitarea accesului la resurse financiare pentru mediul de afaceri şi majorarea volumului investiţiilor generate în economie.

”Prin acest mecanism se elimină procedurile birocratice şi un potenţial risc de corupţie. Într-un final, dorim să facilităm finanţarea afacerilor mici şi mijlocii”, a specificat preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Dumitru Alaiba.

Similare
RECOMANDĂRI