Proiectul de instituire a garanţiei de portofoliu de credite a fost susţinut în prima lectură
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Proiectul de instituire a garanţiei de portofoliu de credite a fost susţinut în prima lectură

Cu 80 de voturi, deputaţii au aprobat în prima lectură instituirea garanţiei de portofoliu de credite. Acest nou instrument financiar va fi emis de către Fondul de Garantare a Creditelor (FGC) gestionat de Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM).

Conform prevederilor PROIECTULUI, Fondul de Garantare a Creditelor al ODIMM va partaja riscul de credit prin garantarea creditelor obţinute de către întreprinderile mici şi mijlocii de la bănci sau organizaţii de creditare nebancară.

Astfel, se simplifică semnificativ modul de acordare a creditelor; se elimină procedura de preaprobare de către ODIMM a garanţiei; se reduce timpul de aşteptare; se eficientizează utilizarea resurselor din partea garantului pentru administrarea unui portofoliu de garanţii; se reduce riscul de corupţie.

”Scopul de bază este să oferim un acces mai mare la finanţare pentru afacerile mici şi mijlocii”, a explicat preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Dumitru Alaiba.

Pentru a stabili necesitatea capitalizării suplimentare a FGC cu mijloace financiare în vederea emiterii garanţiei de portofoliu de credite, ODIMM a elaborat proiecţiile financiare în conformitate cu priorităţile conceptului garanţiilor de portofoliu. Astfel, se estimează alocarea unui portofoliu de garanţii financiare în valoare de un miliard de lei, ce va putea fi valorificat de bănci într-o perioadă de până la trei ani.

Pentru a asigura alocarea plafonului respectiv de garanţii financiare, este necesară capitalizarea suplimentară a FGC cu cca 200 mil lei. Proiectul urmează a fi supus dezbaterilor în lectura a doua.

Similare
RECOMANDĂRI