Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Se pun pe roate o serie de proiecte de amploare privind consolidarea independenţei energetice a Republicii Moldova

Se pun pe roate o serie de proiecte de amploare privind consolidarea independenţei energetice a Republicii Moldova. Astăzi, cabinetul de miniştri a aprobat proiectul legii privind declararea construcţie liniei electrice Vulcăneşti–Chişinău şi a staţiei Back-to-Back Vulcăneşti ca lucrări de utilitate publică de interes naţional.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii: „Această linie devine şi mai importantă odată cu spaţiul euro. Construcţia va avea 158 de km şi aproximativ 511 stâlpi ce va face legătură. Aceasta va trece pe teritoriul a 35 de localităţi. Conform planului în 3 ani linia să fie finalizată.”

Bugetul total al proiectului este de 260 de milioane de euro. Tot astăzi, s-au aprobat modificări la legea cu privire la gazele naturale. Asta presupune că autorităţile vor avea o serie de noi instrumente  precum stocarea de gaze, administrarea pieţei en-gros, dar şi înlăturarea lacunelor legislative şi a abuzurilor.

ANDREI SPÎNU ministrul Infrastructurii: „ Stocuri deja să avem în vară primele cantităţi de gaz pentru iarna 2022-2023.”

Guvernul a mai aprobat şi proiectul privind ratificarea Contractului de finanţare cu Banca Europeană de Investiţii pentru proiectul "Eficienţa energetică în Republica Moldova". Bugetul total al proiectului este de 75,5 milioane euro, cu o perioadă de implementare până în 2025.

ANDREI SPÎNU ministrul Infrastructurii: „În mod special clădiri vechi acesta de e în faza de implementare şi de la anul viitor va începe reabilitarea.”

Şi USAID a anunţat că va investi 17 milioane de dolari pentru a contribui la consolidarea şi diversificarea sectorului energetic al Republicii Moldova. Proiectul urmează să fie implementat în următorii patru ani.
Similare
RECOMANDĂRI