ULTIMA ORĂ. Energia electrică în R. Moldova se scumpeşte de la 1 aprilie. Care sunt noile preţuri aprobate de ANRE
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

ULTIMA ORĂ. Energia electrică în R. Moldova se scumpeşte de la 1 aprilie. Care sunt noile preţuri aprobate de ANRE

Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat şi aprobat, în şedinţă publică, preţurile reglementate şi tarifele pentru energia electrică. Astfel, din 1 aprilie consumatorii casnici racordaţi la reţelele Premier Energy, vor plăti 2,17 lei/kWh, tariful anterior fiiind 1,51 de lei pentru un kWh.

Au fost aprobate următoarele preţuri reglementate de furnizare a energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L., diferenţiate în funcţie de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali:

- 1,57 lei/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în reţelele de transport;
- 1,71 lei/kWh - la punctele de ieşire din reţelele de transport;
- 1,73 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de tensiune înaltă (35–110 kV);
- 1,86 lei/kWh - de tensiune medie (6–10 kV), ceea ce este cu 61 bani/kWh sau 48,6 % mai mult decât preţurile anterioare;

Potrivit comunicatului de presă emis de ANRE, începând cu 1 aprilie vor creşte tarifele şi pentru  consumatorii racordaţi la reţelele SA ,,Furnizarea Energiei Electrice Nord”.

Respectiv consumatorii casnici vor achita un tarif de 2,51 de lei pentru un kWh, faţă de 2,04 cât achită în prezent. Pentru consumatorii racordaţi la reţeaua de tensiune medie, tariful a fost majorat până la 1,90 de lei pentru un kWh.

- 1,57 lei/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în reţelele de transport;
- 1,72 lei/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de ieşire din reţelele de transport.

În acelaşi timp, în vederea deschiderii pieţei de energie electrică, precum şi întru asigurarea alimentării în mod fiabil şi la costuri minime a consumatorilor cu energie electrică, ANRE a ajustat tarifele pentru serviciile de distribuţie a energiei electrice prestate de către Î.C.S. „Premier Energy Distribution” şi de S.A. „RED Nord”, diferenţiate în funcţie de nivelul tensiunii reţelelor electrice de distribuţie.

Similare
RECOMANDĂRI