Unde îşi ascund oligarhii ruşi „banii negri”. Pe urmele unui trilion de dolari plimbaţi prin conturi offshore şi firme fantomă
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Unde îşi ascund oligarhii ruşi „banii negri”. Pe urmele unui trilion de dolari plimbaţi prin conturi offshore şi firme fantomă

Timp de zeci de ani, oligarhii ruşi au plimbat zeci de miliarde de dolari prin companii-fantomă şi conturi offshore, pentru a le pierde urma. În urma sancţiunilor impuse Rusiei pentru invazia în Ucraina, ţări din toată lumea încearcă să găsească aceşti bani şi să-i confişte, relatează BBC.

Centrul de studii Atlantic Council spune că ruşii au ascuns în străinătate aproximativ 1 trilion de dolari „negri”, făcuţi pe căi îndoielnice.

Raportul său din 2020 estimează că un sfert din această sumă este controlată de preşedintele rus Vladimir Putin şi de apropiaţii săi, ruşii bogaţi cunoscuţi drept „oligarhi”, scrie digi24.ro

„Aceşti bani pot fi exploataţi şi direcţionaţi de Kremlin pentru spionaj, terorism, spionaj industrial, mită, manipulare politică, dezinformare şi multe alte scopuri abjecte”, se arată în raport.

Un alt think-tank american, National Endowment for Democracy, spune că Putin i-a încurajat pe apropiaţii săi „să fure de la bugetul de stat, să stoarcă bani de la întreprinderile private şi chiar să orchestreze confiscarea directă a întreprinderilor profitabile”.

Se spune că în acest fel, oligarhii şi-au făcut averi personale care ajung la zeci de miliarde de dolari.

Liderii opoziţiei ruse Boris Nemţov şi Vladimir Milov au susţinut că, între 2004 şi 2007, 60 de miliarde de dolari au fost transferaţi din fondurile gigantului petrolier Gazprom către prietenii lui Putin.

Pandora Papers, documentele publicate de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie, notează că oamenii apropiaţi lui Putin au devenit foarte bogaţi şi că l-ar putea ajuta pe preşedintele rus să-şi gestioneze propria avere.

De-a lungul timpuli, o mare parte din aceşti bani a ajuns în Cipru - datorită taxelor favorabile. Pentru mulţi, insula a devenit cunoscută sub numele de „Moscova de la Mediterana”.

Potrivit Atlantic Council, 36 de miliarde de dolari din banii ruşilor au mers acolo doar în 2013. O mare parte din sumă a ajuns în Cipru prin intermediul unor companii-fantomă, care sunt folosite pentru a ascunde adevăraţii proprietari.

În 2013, Fondul Monetar Internaţional a convins Ciprul să închidă zeci de mii de conturi bancare deţinute de companii fictive.

Teritoriile britanice ca Insulele Virgine Britanice şi Insulele Cayman, sunt, de asemenea, destinaţii preferate. Un raport al Global Witness a arătat că, în 2018, oligarhii ruşi aveau aproximativ 45,5 miliarde de dolari în aceste paradisuri fiscale.

O parte din aceşti bani ajung şi în capitale financiare precum New York şi Londra, unde pot fi investiţi şi pot aduce profit.

Organizaţia anticorupţie Transparency International susţine că proprietăţi din Marea Britanie în valoare de cel puţin 2 miliarde de dolari sunt deţinute de ruşi acuzaţi de infracţiuni financiare sau care au legături cu Kremlinul.

Amploarea spălării banilor ruseşti a fost expusă într-un raport din 2014 al Proiectului de Raportare a Crimei Organizate şi a Corupţiei. Între 2011 şi 2014, 19 bănci ruseşti au spălat 20,8 miliarde de dolari către 5.140 de companii din 96 de ţări, potrivit raportului.

În urma invadării Ucrainei, mai multe ţări au anunţat o serie de măsuri pentru a depista banii ruseşti din străinătate.

SUA a înfiinţat un nou grup operativ, „KleptoCapture”, pentru a descoperi finanţele oligarhilor Rusiei.  Acesta va fi condus de Departamentul de Justiţie şi are menirea de a sechestra bunurile obţinute prin mijloace ilegale.

Guvernul britanic a luat măsuri pentru a obliga oamenii să precizeze sursa banilor cu care au cumpărat active în Marea Britanie. Londra a abandonat, de asemenea, schema de „vize de aur”, care dădea drept de şedere străinilor bogaţi dacă investeau sume mari de bani în ţară.

Malta, un alt refugiu preferat de oligarhi pentru banii lor, a renunţat, de asemenea, la „paşapoartele de aur”, care le permiteau oligarhilor să-şi cumpere cetăţenia. Cipru şi Bulgaria au luat decizii similare încă din 2020.

Similare
RECOMANDĂRI