Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Veste bună pentru pensionarii din R. Moldova. Pensiile vor fi majorate de la 1 aprilie

Pensiile vor fi majorate de la 1 aprilie, iar coeficientul de indexare va fi de 13,94%. Majorarea se va aplica pensiilor care nu depăşesc valoarea salariului mediu lunar pe economie de 9900 lei. Suplimentar, celelalte pensii vor beneficia de o creştere modestă de aproape 172 de lei.

MARCEL SPATARI ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Un pensionar care beneficiază astăzi de o pensie de 2500 de lei va primi de la 1 aprilie o pensie de 3020 de lei, adică cu 520 de lei mai mult, ceea ce reprezintă o creştere de 20,8%.”

Potrivit ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, coeficientul de indexare, de aproape 14%, este echivalentul ratei inflaţiei la sfârşitul anului 2021.

MARCEL SPATARI ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Este adevărat că presiunile inflaţioniste continuă şi pentru asta noi avem alte mecanisme pentru a-i susţine pe cei mai vulnerabili. Noi compensăm pierderea puterii de cumpărare prin mai multe mecanisme, nu doar prin pensii.”

De asemenea, pensia minimă pentru limita de vârstă va fi majorată la 2278 de lei. Pentru acest an, bugetul sistemului de pensii va creşte până la 21,8 miliarde de lei. Autorităţile i-au în calcul şi un nou program pentru compensarea facturilor, de exemplu, la electricitate, chiar de la 1 aprilie. Această lună, este ultima pentru care vor fi oferite compensaţiile la gaz.

MARCEL SPATARI ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Acum la minister este un grup de lucru cu experţi internaţionali şi vom elabora un mecanism mai ţintit despre care vom anunţa în următoarele săptămâni.”

Comisia pentru Situaţii Excepţionale a alocat 225 de milioane de lei pentru a compensa diferenţa de tarif şi costuri pentru furnizarea energiei electrice pentru întreprinderea de stat Energocom. Asta în condiţiile în care costurile de producţie au crescut din cauza tarifelor mari la gazele naturale. De cealaltă parte, FMI prognozează pentru anul 2022 o stagnare economică fără precedent pentru Republica Moldova, date confirmate şi de Guvernul de la Chişinău.  

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republicii Moldova: „Deci, prognoza este o creştere economică de 0,3% cu riscuri semnificative care vin din exterior, în dependenţă de cum vor derula lucrurile în Ucraina.”

Premierul spune că este necesară o finanţare adiţională de la Fondul Monetar Internaţional. Urmează o nouă misiune FMI în Republica Moldova pentru a stabili memorandumul actualizat pentru anii 2022-2023.
Similare
RECOMANDĂRI