A fost adoptată Declaraţia finală a celei de-a 11-a Reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană
A fost adoptată Declaraţia finală şi recomandările celei de-a 11-a Reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.
Documentul vizează consecinţele agresiunii militare neprovocate şi nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei; cererea de aderare a R. Moldova la UE; consolidarea relaţiilor UE - R. Moldova şi realizarea unui program ambiţios de reforme; dificultăţile economice cu care se confruntă R. Moldova, în special consecinţele crizei aprovizionării cu gaze create artificial; criza epidemiologică cauzată de pandemia COVID-19 şi Planul UE de redresare a economiei pentru Moldova; soluţionarea paşnică a problemei transnistrene; extinderea cooperării parlamentare.
În special, semnatarii salută solidaritatea şi sprijinul oferit de autorităţile R. Moldova, precum şi de cetăţenii moldoveni refugiaţilor ucraineni şi, totodată, solicită Comisiei Europene să sporească în continuare asistenţa financiară şi tehnică pentru R. Moldova.
Instituţiile europene sunt invitate să depună eforturi pentru acordarea statutului de candidat la UE Republicii Moldova, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi, între timp, pentru o accelerare a integrării treptate a Republicii Moldova pe piaţa unică a UE.
De asemenea, este remarcată semnarea, la 29 noiembrie 2021, a Memorandumului de înţelegere între Parlamentul European şi Parlamentul Republicii Moldova privind cadrul comun pentru sprijinirea democraţiei parlamentare.
În document se subliniază rolul important pe care Comitetul Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană îl poate juca în ceea ce priveşte promovarea unei cooperări strânse şi pentru sprijinirea reformelor în Republica Moldova şi monitorizarea punerii în aplicare a acestora.